Petu godinu za redom UG „Taraške rode“ i OŠ „Svetozar Marković-Toza“ uspešno su organizovali „Doček roda“. Događaj je simbolična proslava povodom dolaska belih roda u Taraš, kojima se po običaju najviše raduju deca.

„Predviđeni program je ispunjen u potpunosti. U goste nam je došlo 30-tak đaka sa učiteljima OŠ „Dr Boško Vrebalov“ iz Melenaca. Zajedno sa našim đacima su obišli selo i gnezdo na koje se vratila prva roda. Tu su postavili simboličan drveni pehar i srce na kom piše Prvoje i Mara. Inače na to gnezdo se već sedam godina za redom prvi u selo vraća mužjak Prvoje“, rekla je Aleksandra Marovac Cucić UG „Taraške rode“.

Deca su imala edukativne i kreativne radionice u učionicama, nakon kojih je usledio zvaničan program u sali osnovneškole. Pesme o rodama pojedinih učenika kao i naše poznate pesnikinje Tatjane Đulinac otvorile su ovaj skroman ali lep skup. Prikazana su dva filma o rodama i selu Tarašu reditelja Srđana Đuranovića. Đaci domađini su za goste odigrali kratku predstavu „U našem selu desi se zgoda“.

Dodeljene su simbolične zahvalnice meštanima koji  protekle godine pomagali iznemoglim i povređenim rodama. Uz zahvalnicu uručen je i „Orden za plemenitost“, a  dobitnici su uglavnom deca sa bakama ili mamama. Među dobitnicima našli baka Bosa Protić  i njen unuk Aleksandar, mama Dragana Žegarac i njena deca Milan i Dunja, kao i baka  Jadranka Marovac i njena unuka Sofija. Udruženje građana „Taraške rode“ je ovim plemenitim meštanima uručilo i simbolične poklone.

Nakon završenog programa deca su se osvežila i probala roda tortu koju je za ovu priliku napravila Vesela Mijatov predsednica udruženja žena iz Taraša