Zrenjanin- Večeras je u Zrenjaninu sedmi put održan protest “1 od 5 miliona” na kojem su se prisutnima u centru grada obratili studenti Ivan Olajić i Petar Mitov, kao  i dramski pisac Siniša Kovačević.

Student Ivan Olujić izneo je nekoliko zahteva u ime svih 90 gradova koji su se priključili protestima.

„Zahtevamo momentalne ostavke predsednika Republike Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić, kao i predsednice Skupštine Maje Gojković. Zahtevamo i raspisivanje izbora na  svim nivoima u periodu od 6 do 9 meseci u kojima bi mediji bili slobodni. Prvi korak ka slobodi medija je smena rukovodstva Radio televizije Srbije, Radio televizije Vojvodine, kao i smena regulativnog tela za elektronske medije. Vlastima dajemo 30 dana za ispunjenje ovih zahteva koliko  se ovi zahtevi ne ispune 13. aprila  u Beogradu će biti održan opšti protest svih gradova“, rekao je Olujić i pozvao građane da 13. aprila u što većem broju otputuju  u Beograd i zajedno oslobode Srbiju.

Petar Mitov napomenuo je da u organizovanju protesta „1 od 5 miliona“ učestvuje os samog početka.

„Mnogi prijatelji me pitaju šta mi treba sve ovo što radim iako studiram, radim, iako sam aktivan u nevladinim organizacijama, a ja im kažem da ne mogu više ovo da izdržim. Studiram pravo i ne mogu da izdržim da sve ono što učim na fakultetu gubi smisao , samo zbog jednog  čoveka, a to je Aleksandar Vučić“, rekao je Petar Mitov.

Dramski pisac Siniša Kovačević istakao je građani protestima traže malo pravde i mnogo slobode.

„Tražimo izbore u kojima ćemo jasno artikulisati svoju volju, u kojima svi bilbordi, od Subotice do Niša, neće biti posvećeni jednom čoveku- Aleksandru Vučiću. Tražimo izbore u kojima taj  isti čovek neće biti gost na svih pet nacionalnih frekvencija svakodnevno i izbore u kojima se vlast neće kupovati za jednu „crvenu“, rekao je Siniša Kovačević.