U ZRENJANINSKOJ KASARNI OBELEŽEN DAN VOJSKE SRBIJE

Zrenjanin- U kasarni „NH Svetozar Marković Toza“ u Zrenjaninu danas je svečano obeležen Dan Vojske Srbije u prisustvu oficira, podoficira, predstavnika pravoslavne crkve, predstavnika lokalne samouprave, kao i Srednjobanatskog upravnog okruga.
Položeni su venci na spomen-bistu narodnog heroja Svetozara Markovića Toze, upriličena je svečana akademija, organizovan taktičko-tehnički zbor i otvorena prigodna izložba, posvećena znamenitim Srbima, koju je priredio Ivan Mrkajić iz Vojvode Stepe.
Vence na spomen-bistu narodnog heroja Svetozara Markovića Toze u krugu kasarne položili su predstavnici Komande za razvoj banatske brigade, Grada Zrenjanina i Srednjebanatskog upravnog okruga. U ime Grada Zrenjanina to su učinili pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica.
Dan Vojske Srbije ustanovljen je u znak sećanja na 23. april 1815. godine, kada je u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje od turske vlasti. Taj istorijski događaj smatra se postavljanjem temelja za stvaranje srpske države, odnosno srpske vojske. On je, upotrebom postojećih vojnih efektiva i organizacije vojske, doveo do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije, kao države sa punim ingerencijama i međunarodno-pravnim subjektivitetom na Berlinskom kongresu 1878. godine.
Na svečanoj akademiji govorio je pukovnik Nikola Dejanović, komandant Komande za razvoj Banatske brigade i zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije i istakao  da  vojska i građani ovde, u Banatu, iskazuju neraskidivu povezanost.
“Najvrednija i najuzvišenija vrednost jednog naroda su sloboda i čast njegove otadžbine. Zato je borba naroda za slobodu uvek zahtevala velike žrtve i odricanja, dostojna najvećeg poštovanja i divljenja. Kao i drugi narodi, i naš ima snažno osećanje nacionalne i vojničke časti izgrađeno kroz dugu, tešku, slavnu i bogatu istoriju. Njihova zavetna snaga, moć i duh traju vekovima, odolevajući brojnim iskušenjima. Vojska je na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu, dostojanstvo i zaštitu svog naroda. U tradiciji i predanju našeg naroda upamćeno je da se on nikada nije mirio s tuđinskom vlašću i da je oduvek želeo da bude svoj, na svome”, poručio je, između ostalog, pukovnik Dejanović. 
Podsetio je da je Vojska Srbije 2011. godine, po prvi put u svojoj istoriji postala profesionalna, uz vernost tradiciji i vekovnom vojničkom iskustvu, otvaranjem mogućnosti za služenje vojnog roka.
“Profesionalizacijom su učinjene značajne promene, u unapređenju načina obezbeđivanja i osposobljavanja kadra. Izvršena je modernizacija i promene u sistemu obuke vojnika, starešina, komandi i jedinica, inovirane pripreme za odbranu i izvršene različite druge programske promene. Organizacija vojske je usklađena sa stepenom ugroženosti, resursima, misijama, zadacima i međunarodnim standardima. Sistem komandovanja i organizacija života i rada koji smo izgradili karakteriše odgovornost, disciplina, efikasnost, briga za život i zdravlje ljudi, profesionalna realizacija namenskih zadataka, i umešno i racionalno korišćenje raspoloživih resursa. Najveću vrednost Banatske brigade predstavlja upravo njen ljudski potencijal”, rekao je Dejanović.
U ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, obratila se zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica, koja je pripadnicima Vojske Srbije čestitala njihov dan i istakla da iz Zrenjanina danas šaljemo poruku da smo ponosni na našu vojsku i da je 23. april 1815. godine jedan od datuma koji je neizbrisivo utkan u naša sećanja i našu istoriju.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap