Radnici JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin započeli su košenje zelenih površina u gradu krajem marta meseca kako bi sugrađanima i posetiocima na vreme obezbedili prijatan boravak tokom proleća i predstojećeg leta.

Planom i programom planirano je da se u toku jednog kruga pokosi mašinski 935000 m2 trave, a ručno 175000 m2, što znači da se tokom jednog kruga pokosi se oko 1 milion m2 trave, pa može se reći da košenje zelenih površina predstavlja obimniji posao u delatnosti koje obavlja preduzeće. Na poslovima košenja angažovani su radnici i neophodna mehanizacija-traktori sa kosilicama, travokosačice, trimeri, rajderi, mini čistilica za čišćenje trotoara i biciklističkih staza i veliki čistilica za čišćenje kolovoza uz ivičnjak i  uklanjanje pokošene trave“, rekla je Danijela Tančić PR JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin.

Površine za košenje su razvrstane po kategorijama, pa tako prioritet u košenju ima tzv. Plava zona u kojoj pripadaju Centar grada, Novi parking i Trg Jna, potom gradski parkovi (Plankert, Čokliget, Karađorđev, Železnički, Šećeranski i dr.),  ulice-magistrala, Miletićeva, Nikole Pašića, Žarka Zrenjanina, Cara Dušana, Despot Stefana, Principova i dr., gradska naselja-D1, D2, D3, Mala Amerika, Ruže Šulman, Duvanika, Dunavska i dr., kao i dečija igrališta.

„U prvom krugu pokošene su zelene površine koje su u planu i programu održavanja, pokošene su zelene površine na grobljima na teritoriji grada Zrenjanina i Melencima, a broj krugova košenja zavisi od lokacije na  kojoj se kose zelene površine, prioriteta i  vremenskih uslova. Planirani broj košenja u Plavoj zoni je 12, dok je na ostalim lokacijama od 4-8 krugova. Zbog vremenskih uslova i učestalih obilnih padavina radovi na košenju se izvode u otežanim uslovima i uz maksimalno zalaganje radnika sve zelene površine će biti pokošene u najskorijem vremenskom roku“, rekla je  Danijela Tančić  i napomenula da za površine koje nisu u redovnom programu održavanja građani mogu da se sa zahtevom obrate komunalnoj inspekciji.

Grad Zrenjanin je donirao dvadeset četiri profesionalne motorne kosačice i trimere JKP “Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin, koji su uručeni predstavnicima seoskih mesnih zajednica kako bi u narednom periodu naseljena mesta na teritoriji grada bila uređenija.