Zrenjanin- Na današnjoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, usvojeno je blizu šezdeset tačaka dnevnog reda. Jedna od najznačajnijih bila je Utvrđivanje Predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2019. godinu – Rebalans III, a izvestilac je bila Euđenija Besu.
Tom Odlukom povećavaju se ukupni prihodi budžeta na 5,609,598,449 dinara, što je povećanje od 10,8 procenata u odnosu na sredstva planirana prethodnim Rebalansom II, a koja su iznosila 5,064,416,281 dinara. U odnosu na Odluku o budžetu za ovu godinu, usvojenu krajem 2018. godine, to povećanje iznosi 15,2 odsto. Tada su predviđeni ukupni prihodi planirani u iznosu od 4,871,282,912 dinara.
Članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Odluke o donošenju Plana mesta za postavljanje plutajućeg objekta – doka na reci Begej i prevezišta za čamce na teritoriji grada Zrenjanina, kao i Predlog Odluke o korišćenju obale i vodenog prostora na unutrašnjim vodama na teritoriji grada Zrenjanina, Predlog Odluke o donošenju Plana mesta za postavljanje i uklanjanje objekata za deponovanje i separaciju rečnih agregata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Zrenjanina i Predlog Odluke o postavljanju i uklanjanju objekata za deponovanje i separaciju rečnih agregata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Zrenjanina.
Usvajanje tih odluka u kontekstu je realizacije projekta izgradnje pristana na levoj obali Begeja, potezu kod lučnog pešačkog mosta kod naselja “Berbersko”. Izgradnja pristana deo je IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija “Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju” finansiranog od sredstava Evropske unije u ukupnom iznosu od oko 14 miliona evra.
Usvojen je danas i Predlog Odluke o dopuni Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o poslovnom prostoru grada Zrenjanina, Predlog Odluke o dopuni Odluke o pijacama i Predlog Odluke o dopunama Odluke o parkiranju vozila.
U nastavku sednice usvojen je i Izveštaj o radu mesnih zajednica za 2018. godinu, kao i Izveštaj o poslovanju za 2018. godinu JKP “Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, Izveštaj o realizaciji prenetih subvencija iz budžeta grada Zrenjanina u 2018. godini JKP “Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, Predlog Zaključka o davanju saglasnosti na izmene i dopune Posebnog programa o korišćenju subvencija iz budžeta grada Zrenjanina za JKP “Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin za 2019. godinu i Predlog Zaključka o prihvatanju Izmena i dopuna Programa poslovanja JKP “Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin za 2019. godinu.
Članovi Gradskog veća usvojili su danas i odluke koje se tiču javnog prevoza, izvestaji o poslovanju javnih preduzeća izmene programa i plana rada ustanova kulture i Predlog Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglica, interno raseljenih lica, povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji, tražilaca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa na teritoriji grada Zrenjanina u periodu od 2019. do 2022. godine.
Po završetku sednice novinarima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac naglašivši da je odluka o rebalansu budžeta najznačajnija, budući da je u prethodnom vremenskom periodu Grad Zrenjanin aplicirao za sredstva kod AP Vojvodine, Republike Srbije i od određenih ministarstava obezbeđena su sredstva.
– Ta sredstva uključena su u budžet grada, a naravno, postoji i deo sredstva koja Grad Zrenjanin kroz te projekte mora da izdvaja, to smo sada evidentirali i na osnovu toga ćemo doneti i plan javnih nabavki kako bi se raspisale javne nabavke za sve ono za šta su sredstva obezbeđena, a to su atarski putevi, čišćenje kanalske mreže, pa do izrade tehničke dokumentacije za transfer stanicu za zrenjaninsku deponiju, što je nešto što se našlo u ovom rebalansu. Ima i onih investicija koje su započete ranije, neke za koje se u međuvremenu pokazalo da su potrebna dodatna sredstva. Činjenica je da je budžet Grada veći u odnosu na planiran, a razlog tog povećanja jeste i porez na zarade koji čini preko 40 odsto budžeta grada i uvećava se, a to je jasan pokazatelj kretanja privrednih aktivnosti u našem gradu – kazao je, između ostalog, Santovac.
Ukazao je i da očekuje da predsednik Skupštine grada uskoro zakaže i sednicu tog tela i istakao da će svi odbornici imati dovoljno vremena da se pripreme za sednicu.
Izvor:zrenjanin.rs