Zrenjanin- Treća po redu manifestacija „Riznica Donjeg Potisja“ u subotu, 13. jula, okupila je više desetina Zrenjaninaca i gostiju. Manifestacija je kao i prethodne dve godine realizovana na izletištu kraj reke Tise, kod Žabaljskog mosta. Posetioci su pored prijatnog boravka u prirodi, mogli i da učestvuju u takmičenju u kuvanju riblje čorbe. Pored takmičenja, mogli su kupiti domaće proizvode ili se zabavljati uz muzički program.

Manifestacija “Riznica Donjeg Potisja” pokrenuta je s ciljem da promoviše reku Tisu, njene vrednosti i potencijale i podstiče boravak naših sugrađana na njenim obalama. Inicirana je od strane zrenjaninskog Udruženja “Lokalni edukativno ekološki izazov – LEEI”, a organizovana uz pomoć Grada Zrenjanina, Ustanove “Rezervati prirode”, Mesne zajednice Aradac, Turističke organizacije grada Zrenjanina, Javnog preduzeća “Gradska stambena agencija” Zrenjanin i pokrovitelja, kompanije GOMEX.

Centralni deo manifestacije predstavljalo je pripremanje paprikaša od tiskog soma, a takmičilo se oko 30 ekipa. Uzorke je ocenjivao stručni žiri, a svi učesnici imali su na raspolaganju po dva kilograma ribe.

Pobednici ovogodišnjeg takmičenja u kuvanju riblje čorbe i paprikaša su Gabrijel Carina iz Jankov Mosta na trećem mestu, Rade Gligorović iz Stajićeva osvojio je drugo mesto, a najbolji je bio Jožef Maka iz Bačke Topole.

 

U okviru programa postavljeni su i izlagački eko i etno štandovi, nastupali su tamburaši i popularne aradačke “Meškarke”, organizovana je i mala škola bućke – lova na soma. Vreme je poslužilo učesnike, iako je temperatura bila ispod proseka za sredinu jula.