Zrenjanin- U sedištu Srednjobanatskog upravnog okruga danas je održan sastanak članova Regionalnog centra za teritoriju epizootiološkog područja Veterinarskog specijalističkog instituta „Zrenjanin“ u Zrenjaninu.

Na sastanku kojem su prisustvovali načelnici Srednjobanatskog i Severnobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i Nikola Lukač, šef Odseka veterinarske inspekcije Novak Kovačević, direktor VSI Darko Bošnjak i epizootiolog Đorđe Janku,  razmatrana je najnovija epizootiološka situacija nakon pojave ove zarazne bolesti svinja u Srbiji.

Nakon procene rizika od širenja zaraze zajednički je konstatovano da mere opreza moraju da budu na visokom nivou uz kontinuirano jačanje svesti ljudi, posebno uzgajivača svinja, da pridržavanjem biosigurnosnih i higijenskih mera i smanjenjem kontakata bolest može biti pod kontrolom.

Tom prilikom je još jednom naglašena uloga i obaveza lokalnih samouprava u sprovođenju preventivnih i drugih mera zaštite na terenu kako bi se u slučaju pojave bolesti sprečilo njeno dalje širenje a time i veliki ekonomski gubici.

Izvor:srednjobanatski.okrug.gov.rs