Zrenjanin- Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ugostio je juče ekipu kineske nacionalne novinske agencije “Ksinhua”, povodom realizacije najveće direktne investicije iz te zemlje u Srbiji, izgradnje proizvodnih pogona kompanije “Linglong Tajr”. Snimanju intervjua prisustvovali su i predstavnici “Linglonga”, koji su potom održali i radni sastanak s gradonačelnikom i saradnicima, da bi na kraju posete svi zajedno obišli i gradilište budućeg kompleksa, u industrijskoj zoni “Jugoistok”.
Interesovanje vodeće kineske novinske agencije za investiciju u Zrenjaninu, i generalno za kineska ulaganja u Srbiji, je veliko, o čemu svedoče brojna pitanja upućena gradonačelniku Janjiću. Odgovarajući, on je ukazao na značaj investicije od skoro milijardu dolara na čitavu privrednu sliku Banata i istakao da “Linglong Tajr”, praktično, otvara novu etapu privrednog razvoja i grada Zrenjanina i ovog dela Srbije.
Janjić je kineskim novinarima predočio kakve su ekonomske prilike bile u našem gradu nekada, kada je on bio među vodećim industrijskim centrima bivše Jugoslavije. Dao je presek privrednih kretanja devedesetih godina, sve do pokretanja projekta opremanja novih industrijskih zona, dolaska prvih “grinfild” investicija, do sadašnjeg trenutka u kom se Zrenjanin krupnim koracima vraća na privrednu mapu Srbije i predstavlja jednu od najatraktivnijih sredina za ulaganje u našoj zemlji.
Agenciju “Ksinhua” interesovao je i ekološki aspekt investicije, o čemu je Janjić rekao da se vodi računa ne samo u slučaju “Linglonga”, već i kod dolaska bilo kog drugog investitora. Naglasio je da je imao priliku da poseti matične pogone “Linglonga” u Kini i da se uveri da tehnologija koja se ugrađuje zadovoljava sve ekološke aspekte i standarde, da će to biti slučaj i u Zrenjaninu, i da će ovde biti podignuta najsavremenija fabrika pneumatika u Evropi, u skladu s visinom ulaganja koja višestruko premašuju sve dosadašnje privredne investicije u gradu.
Janjić je posebno istakao dodatne benefite koji se tek očekuju. Osim dolaska nekoliko velikih kooperanata “Linglonga”, o čemu se već i potpisuju memorandumi o saradnji, od izuzetnog je značaja razvoj infrastrukture i kako je rekao, već naredne godine trebalo bi da počne izgradnja auto-puta od Zrenjanina do Beograda, potom i do Novog Sada, a očekuju se i mnogi infrastrukturni projekti i u samom gradu, pre svega konačan završetak tranzitnog puta oko Zrenjanina – obilaznice.
Gradonačelnik je pomenuo i da Zrenjanin važi za grad sporta, te da je u tom smislu značajan ulazak “Linglonga” i u sportske tokove naše zemlje. Uz generalno sponzorisanje fudbalske super lige Srbije, Janjić je izrazio očekivanja da će ta kompanija u narednom periodu doprineti razvoju i drugih sportskih grana.
Nije propustio ni da naglasi tradicionalno prijateljstvo kineskog i srpskog naroda, političke odnose koji su na najvišem nivou, i gostoprimstvo koje se ukazuje i privrednicima i gostima iz te zemlje, u čemu se Zrenjanin sigurno ne razlikuje od drugih sredina u Srbiji.
Ekipa novinske agencije “Ksinhua” deo priloga uradila je i na samom gradilištu, gde su u toku završni radovi na izgradnji ograde oko budućeg kompleksa, zida dugog 4 kilometra i visokog 3 metra, i postavljanju stubova rasvete na rastojanju od po 30 metara. Istovremeno se priprema i dokumentacija za naredne faze radova koje će uslediti, o čemu su sa gradonačelnikom razgovarali predstavnici “Linglonga” zaduženi za tehnički deo investicije. Najavljeno je i više novih infrastrukturnih zahvata u samoj zoni, od saobraćajnica do energetskih čvorova, o čemu će u narednom periodu biti više reči.
Izvor:zrenjanin.rs