Sečanj- Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević sa saradnicima i predsednikom opštine Sečanj Predragom Rađenovićem  posetio je danas srednju školu „Vuk Karadžić “ u Sečnju.

 

Ministar Mladen Šarčević je obišao radionicu, biblioteku, salu za fizičko, nakon čega je razgovarao sa zaposlenima i učenicima i istakao da je problem u malim sredinama što forsiraju iste smerove.

 

„Ne možete iz godine u godinu forsirati iste smerove, jer se tržište zasiti i dolazi do depopulacije i gašenja odeljenja. S druge strane ne mogu se deca školovati samo za neproizvodna zanimanja, jer neće imati zaposlenje, a  moramo se pozabaviti zahtevima tržišta“, rekao je  ministar i izrazio veliko zadovoljstvo što u ovoj školi razvijaju učeničko zadrugarstvo.

Ministar Šačević je najavio da će u narednom periodu staviti akcenat na osavremenjavanje kabineta za biologiju, hemiju i fiziku.

 

Predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović istakao je da je poseta ministra Mladena Šarčevića veoma značajna za ovu opštinu, jer je on prvi ministar koji je obišao ovu školu od početka njenog rada.

„Dolazak ministara je znak da vodi računa i o školama koje se nalaze u malim sredinama kao što je opština Sečanj. Lokalna samouprava već godinama u nazad đacima obezbeđuje besplatan prevoz sa teritorije naše opštine, taj trend ćemo nastaviti i potruditi se da maksimalno izađemo u susret roditeljima i deci  da im olašamo školovanje. Imamo veoma malo đaka , osmi razred završava oko 180 đaka u osam osnovnih škola i borićemo se da svi upišu srednju školu u Sečnju“, rekao je predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović.

 

„Srednja škola „Vuk Karadžić“ nalazi se u sedištu srednjobanatske, nerazvijene, pogranične opštine, u mestu Sečanj koji je administrativni i kulturni centar opštine. To je i jedina srednja škola na njenoj teritoriji. Škola poseduje i otvoreni prostor na kome su izgrađeni sportski tereni, a preostali deo prostora pretvoren je u park. Danas škola ima verifikovana rešenja za tri područja rada: pravo, administracija i ekonomija, mašinstvo i gimnazija. U okviru ovih područja upisuje se po jedno odeljenje obrazovnih profila: gimnazija opšteg tipa, ekonomski tehničar i automehaničar. Broj učenika varira iz godine u godinu i kreće se od 210 do 270, a ove godine 209. Nastava se odvija u jedanaest odeljenja, u jednoj smeni. Većina učenika su iz naseljenih mesta opštine Sečanj sa tendencijom povećanja broja učenika i iz susednih opština, za koje je obezbeđen besplatan prevoz“, rekla je profesor srpskog jezika Danijela Aleksić i istakla da su učenici ove škole veoma uspešni.