Zrenjanin- Humanitarno udruženje „Srbska ponos“ koje je organizovalo i realizovalo humanitarnu akciju za porodicu Dudaš „Korakom do kuće od srca“ učestvovaće na 4.Zrenjaninskom polumaratonu koji se održava  u nedelju, 6.10.2019. sa početkom u 11h, ispred gradske kuće. Ovaj put članovi tima trčaće za petočlanu porodicu Albert-Nolin iz Zrenjanjna koja godinama nema vode u kući i neophodno je obezbediti im hidropak koji košta oko 20.000 dinara. U trci će im se na startnoj poziciji pridružiti i pas maratonac- Sizif koji je istrčao 82km, od Beograda do Zrenjanina, za porodicu Dudaš.

 

Članovi organizacionog tima Ivan Radosavljević, Boris Knežević, Nenad Škundric i Milena Milošević učestvovace  u trkama stazama od 7 i 21 kilometar,a svi koji zele mogu otkupiti kilometar ove humanitarne trke po simbolicnoj ceni od 1000din (za svaki 1km) kako bi se prikupila sredstva neophodna za kupovinu novog hidropaka koji ce omoguciti porodici Albert-Nolin iz Muzlje da voda ponovo potece u njihovim slavinama nakon drugo godina. 

Porodica Albert-Nolin broji pet članova – sinovi Saša(17) i Jovan (14), ćerka Ana-Marija (9), majka Iboja i otac Karlo. Otac je zaposlen kao građevinski radnik sa prihodima od oko 35.000 dinara što je jedva dovoljno da se porodica prehrani i plati dažbine na mesečnom nivou. Oni se sada za vodu snalaze tako što je u nekoliko balona svakodnevno donose od komšije i koriste je za piće, kuvanje, pranje posuđa, toalet, higijenu… Deo ulice u kojoj porodica Albert-Nolin živi nema sprovedene kanalizacione cevi, te je ovo jedini način da imaju vodu u kuci kako bi mogli normalno da zive i obavljaju osnovne zivotne i higijenske potrebe. U staroj trošnoj kući u Mužlji na adresi Braće Fogaroši BB neretko žive i bez struje zbog loših instalacija koje stalno iskaču.Pre par meseci njihov stari hidropak je „renoviran“, a bunar u njihovom dvorištu dodatno prokopan uz pomoć humanih ljudi-majstora.Ipak, pored sve dobre volje stari hidropak je nakon samo par nedelja ponovo prestao sa radom i više ga nije moguce popraviti. Jedino rešenje je kupovina novog aparata. 

„Uskoro stiže zima i vreme nam može biti najveći neprijatelj. Suma od 20.000 njima ce rešiti mnogo veliki probem, a s obzirom na to da iznos nije velik humanim zrenjanincima (koji su u prošloj akciji to i dokazali) ne bi trebalo da bude teško da je dostignu. Niko ne zaslužuje da živi bez vode u 2019. godini, a posebno ne troje dece“ – rekla je članica tima Milena Milošević i dodala da će se potruditi da na dan maratona na startnoj poziciji obezbede bar jednu kutiju za humanitarnu pomoć u koju će svi koji žele na licu mesta moći da daju svoj doprinos.

Sva fizicka ili pravna lica mogu otkupiti kilometar trke ili izvrsiti uplatu u bilo kom iznosu na sledece brojeve racuna.

*Komercijalna banka
-dinarski račun – 205-0000000264862-29
-devizni račun – 0070800050764
IBAN – RS35205007080005076423
-primalac – Humanitarno udruženje „Srbska ponos“
-adresa – Drvarska 1