Zrenjanin- Svečanom akademijom i dodelom priznanja u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” danas je obeleženo 180 godina pozorišta u Zrenjaninu.

 

Na svečanosti nastupili su članovi pevačkog društva Prepodobni Rafailo Banatski, glumci pozorišta, a predstavljena je i monografija o zrenjaninskom teatru Stanka Ž. Šajtinca i Dragana Rajačića. Gostima su se obratili direktor pozorišta Ivan Francuski i zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je na samom početku uputio izraze saučešća porodicama naših istaknutih sugrađana, koji su nas nedavno napustili – Save Damjanovića i Vladimira Grubanova, rekavši da se obeležavajući danas ovaj jubilej, sećamo i njih i mnogih drugih, koji su sebe ugradili u pozorišno zdanje i čiji je stvaralački rad u neraskidivoj vezi sa pozorištem, njegovom dugom i izuzetno bogatom i vrednom tradicijom.
– Kada je daleke 1839. godine, onaj neimenovani bečkerečki trgovac pretvorio žitni magacin u ovu prelepu salu, svakako nije mogao naslutiti veličinu i uzvišenost jednog takvog dela. Bez obzira da li je istinita čuvena priča i legenda o ljubavi prema peštanskoj glumici, ili su razlozi sasvim drugačije prirode, naše pozorište ostalo je do danas da svedoči o ogromnom kulturnom značaju jedne relativno male sredine, kakav je bio Veliki Bečkerek u to vreme. Ostalo je da svedoči da se na ovim prostorima, u kitnjastom baroknom okruženju, događalo pozorište u punom sjaju, pune tri decenije pre nego što je to bio slučaj u današnjem nacionalnom teatru, beogradskom Narodnom pozorištu – rekao je, između ostalog Santovac.

Za pružanje finansijske i institucionalne podrške Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”, priznanje je uručeno Gradu Zrenjaninu kao i  kompaniji Gomex i njenom direktoru Goranu Kovačeviću. Priznanja za svoju predanost poslu i dugogodišnji rad i trud kao i priznanja za glumačka ostvarenja dodeljena su pozorišnim radnicima i odabranim glumcima ovog ansambla.