Zrenjanin- Vlasnik kompanije Klaus Paul, direktor Zoran Šipka i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić položili su danas kamen temeljac za izgradnju  nemačke kompanije „GPK“ doo, u industrijskoj zoni „Ečka – Jugoistok“, u Zrenjaninu u kojima će se proizvoditi točkovi za kontejnere i kante za iznošenje smeća.

U prvoj fazi će biti  zaposleno oko petnaestak radnika i plan rukovodstva  je da avgusta 2020. godine započne proizvodnja.

Čast da prvi položi prve količine betona u temelje buduće fabrike pripala je  gradonačelniku Janjiću, koji je potom rekao da je izuzetno ponosan što su napori na promociji industrijske zone i Zrenjanina kao dobrog mesta za investiranje urodili plodom.


Volim i kada potpisujemo kupoprodajne ugovore oko zemljišta u industrijskoj zoni, a posebno je zadovoljstvo kada dođe do realizacije, do kamena temeljca. Više puta sam ponavljao da, kada sam predložio proširenje zone “Jugoistok” za još 500 hektara sumnjičavo su me gledali moji saradnici, a sada dolazimo u situaciju da je i to malo. Svakodnevno se borimo za svako novo radno mesto i zadovoljstvo mi je što ovde dolazi još jedna nemačka kompanija. Inače, Nemci su najveći poslodavci ovde u našem gradu i drago mi je da i u zoni “Jugoistok” imamo jednu nemačku kompaniju – rekao je gradonačelnk Janjić.

 

 

Firma “GPK” posluje u sklopu “EKH grupe” iz Berlina, a vlasnik kompanije Klaus Paul rekao je novinarima da je jedan od razloga što ulažu u Zrenjanin njegov veoma dobar geostrateški položaj – u blizini su članice EU Rumunija i Mađarska gde, kao i u Italiji, imaju svoje kijente. Drugi razlog za dolazak u naš grad jeste visokokvalifikovana radna snaga, a zadovoljni su i izuzetnom saradnjom sa lokalnom samoupravom i Pokrajinom Vojvodinom.
Rekao je i da su stratešku lokaciju u zoni “Jugoistok” prepoznali i pre nego je ovde došao veliki kineski investitor.
– Naša kompanija proizvodi komponente za zaštitu životne sredine i želimo da odavde snabdevaju tržište Evrope, a zahvaljujući vezama između Srbije i Rusije pokušaćemo da se aktiviramo i na tom tržištu – rekao je još Klaus Paul.
Direktor „GPK“ u Zrenjaninu Zoran Šipka rekao je da će u prvoj fazi biti izgrađen proizvodni objekat u kom će biti zaposleno 15 do 20 ljudi, a da će taj broj biti i daleko veći u drugoj fazi, koja je takođe u planu razvoja tog preduzeća.

Vrednost investicije je oko 3 miliona evra i kako je naveo, firma će se baviti proizvodnjom delova od plastike i gume, prevashodno točkova za kontejnere i kante, završetak izgradnje je planiran za jul, a početak proizvodnje za avgust iduće godine.
– Posebno bih zahvalio gradonačelniku i njegovom timu, kompletnoj lokalnoj samoupravi na izuzetnoj saradnji i podršci za sve što nam je bilo potrebno, a zahvalio bih i zrenjaninskoj kompaniji “SM inženjering” na izuzetnoj saradnji i nadam se da ćemo se ovde veoma brzo ponovo videti, otvoriti pogon i otpočeti proizvodnju – kazao je Šipka.