Zrenjanin- Turistička organizacija grada Zrenjanina je zahvaljujući većem angažovanju i uvođenju inovacija u poslednjih nekoliko godina uspela da realizuje mnogo toga. Ova, 2019. godina je bila izuzetna o čemu svedoče i dobijene nagrade: Brend ambasador u turizmu zapadnog Balkana na Međunarodnoj agro biznis konferenciji u Vrnjačkoj banji, nagrada za suvenir na Sajmu seoskog turizma na Goliji, kao i nagrada Novosadskog sajma za doprinos razvoju turizma grada Zrenjanina.

ZA SVAKOG PO NEŠTO

 

Pojačane su i programske aktivnosti organizacijom i suorganizacijom događaja i manifestacija na teritoriji čitave opštine: “Dani mimoze”, “Najbolje vino Banata”, “Kobasicijada” u Belom Blatu, “Pčela fest” u Melencima, Osmomartovski i Uskršnji prodajni bazari, “Zdravlje iz košnice” u Lazarevu, prvojmajski uranci na SRC-u “Motel Ada Šumica” i izletištu “Tisa”, “Uskršnje jaje”, “Banatska bajka – leto u gradskoj bašti”, “Karavan Banatske bajke” u naseljenim mestima Belo Blato, Banatski Despotovac, Taraš, Orlovat, Čenta, Farkaždin i Stajićevo, “Buđenje proleća”, “ZRok vikend”, “Banatske vredne ruke”, “Korzo fest”, “Mini gitarijada”, “Leto na Peskari”, besplatna obuka i vožnja skutera “Moto džet akva bajk”, “6.SRB OPEN KUP”, maraton za trofej Džonija Vajsmilera.

 

Ostvarena je i saradnja sa institucijama Temišvara. Zahvaljujući tome odrađena je promocija grada Zrenjanina i manifestacije “Dana piva”, što je doprinelo da je ove godine u tom peridu bilo 5000 više prelaza iz Rumunije ka Srbiji.

 

 

U Herceg Novom je isto promovisan grad, a poseta je uzvraćena nastupom mažoretkinja. “Dani piva”, 34. po redu su ove godine imali rekordnu posetu, a u okviru njih su održani i Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi, Festival tradicije i kulture “Dan Mađarske” kao i “Zlatni kotlić”. Učešće je uzeto i u organizaciji manifestacije “Izađi mi na teglu”. Partneri u realizaciji su bili Gradska uprava, Kulturni centar, IP Media 023, Gradska stambena agencija, mesne zajednice naseljenih mesta i gradovi.

 

 

PROMOCIJA TURISTIČKE PONUDE GRADA

„Što se tiče promocije turističke ponude grada ona je, uz ažuriran i novi propagandni materijal, privukla značajan broj posetilaca na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, na “Beogradskom manifestu”, “Vinofestu” u Vršcu, Međunarodnoj konferenciji u Vrnjačkoj Banji i u Mostaru. Sajt www.visitzrenjanin.com i Facebook nalog su redizajnirani i na njima se nalaze sve informacije, kako o događajima, tako i o smeštajnim kapacitetima i turističkim potencijalima grada Zrenjanina. Turističko informativni centar je posebna jedinica TO i nalazi se u centru Zrenjanina, na Trgu slobode, u zgradi Muzeja i u njemu se mogu dobiti sve informacije o sadržajima i smeštajnim kapacitetima i nabaviti originalni suveniri“, rekao je Zoran Ljubotina.

POTENCIJALI I PERSPEKTIVA

Bitna stavka ove godine je i razvoj biciklističkog, nautičkog i vinskog turizma, koji sve više uzimaju maha. Najveće čvorište rečnih vodotokova i kanala i prelepa priroda i atari pogodni su kako za turiste, tako i za ribolovce i lovce koji sve više posećuju ovaj deo Srbije. Tu je i bogata gastronomska ponuda koja se ogleda u tradicionalnim specijalitetima domaće kuhinje koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Naravno, nezaobilazno je kupalište “Peskara”, koje podseća na peščane plaže koje se mogu videti u pojedinim delovima sveta, a nalazi se u okviru grada, kao i sređeno izletište na Tisi.

 

Posebna pažnja posvećena je Muzeju piva koji se nalazi na obali Begeja, u kom je urađena prva faza renoviranja i gde se nalazi stalna postavka industrijskog nasleđa. Nastavak nas očekuje u narednom periodu.

U planu je i izgradnja mikronaselja u Kleku namenjenog biciklistima, koje je u sklopu aktivnosti udruženja EUROVELOPARK BANAT. Radi se i na turističkoj signalizaciji i uređenju kompleksa Dunđerskih.

„U turističku ponudu svakako su uvrštene i značajne građevine i institucije kulture, kao i verski objekti koji plene svojim lepotom i vredi ih obići. Zaključak je da su aktivnosti Turističke organizacije grada Zrenjanina usklađene sa trendovima na regionalnom i međunarodnom tržištu i predstavljaju sredstvo za sprovođenje razvojne politike, građenje i merenje razvoja grada Zrenjanina kao turističke destinacije. Najbolje merilo je svakako sve veća zainteresovanost i posećenost ovog dela Banata koji nudi bogate sadržaje, a činjenično stanje je da ko jednom dođe, taj se uvek vraća. I u narednom periodu će Turistička organizacija grada Zrenjanina pratiti nove trendove na turističkom tržištu sa namerom da utiče na povećanje kvaliteta usluga kod svih privrednih subjekata iz oblasti turizma i trudiće se da već stečeno poverenje zadrži i poveća“, zaklučuje direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.