Zrenjanin- Danas je u Kulturnom centru Zrenjanina održan svečani koktel na kojem su  rezimirani rezultati rada iz predhodne godine, najavljene aktivnosti za narednu, 2020. godinu i predstavljen „Klub prijatelja Kulturnog centra“.

Potpisan je i Sporazum o osnivanju i formiranju Kluba prijatelja Kulturnog centra koji su potpisali Kompanija PerSu zajedno sa Diginetom – štamparijom i studiom sa grafički dizajn, udruženjem Vebit Zrenjanin, Mat Trade i Jelkom Đorđević, arhitektom.

KLUB je postao sastavni deo  saradnje  ove ustanove sa privatnim preduzetnicima u smislu, ulaganja sredstava za dalju adaptaciju prostora odnosno infrastrukturna ulaganja koja bi usmerila Kulturni centar u pravcu stvaranja moderno opremljene ustanove kulture, a u skladu sa zahtevima i potrebama u 21. veku i u interesu realizacije velikog broja programa koji bi trebali da se organizuju u Kulturnom centru i za koje je potrebna određena  infrastrukturna „podrška“ odnosno adekavatan i renoviran (prostorni) ambijent.

Veliki je broj aktivnosti i programa Kulturnog centra Zrenjanina koji su jedinstveni i prepoznatljivi, sa jakim identitetom i idejom osnaživanja i stvaranja zrenjaninske kulturne scene, koja u mnogo puta prevazilazi lokalni okvir i pozicionira se sa prepoznatljivim kulturnim brendovima i događajima.

Na koktelu su govorili Goran Marinković direktor Kulturnog centra Zrenjanina, Sloboda Stojanović rukovodilac marketinga Kompanije PerSu, Sandra Banjanin urednica programa vizuelnih umetnosti i koordinatorka za saradnju i Mišo Živanov grafički dizajner i jedan od kreatora idejnog koncepta.

„Počeću sa lepim vestima koje su se upravo dogodile u prostorijama Kulturnog centra Zrenjanina. Naime pre par trenutaka završena je osnivačka skupština Kluba prijatelja KCZR-a. Kompanije i društveno odgovorni ljudi koji su pomagali našu ustanovu niz predhodnih godina kroz „popravku“ ifrastrukture, vizuelnog indentiteta, programskih sadržaja danas su se udružili i kao naša ogromna podrška biće uz nas u narednim godinama. Ovom prilikom bi se zahvalio Kompaniji Persu koji su i inicijatori osnivanja ovog Kluba i koji su nam značajno pomagali svih ovih godina.
Svakako ne bi bilo svega ovoga da nemamo ogromnu podršku našeg osnivača Grada Zrenjanina i našeg Gradonačelnika Čedomira Janjića koji je podržao ovu ideju. KCZR je ove godine organizovao i realizovao preko 400 različitih programa i imao preko 120000 posetilaca. Mi smo jedna od retkih ustanova koja radi skoro pa 365 dana u godini. Zato se zahvaljujem mojim kolegama, radnicima ove ustanove na požrtvovanju i profesionalizmu. Zahvalnost dugujem našoj publici i svim našim saradnicima i kolegama iz drugih ustanova i javnih preduzećima Grada Zrenjanina“, rekao je Goran Marinković direktor Kulturnog centra Zrenjanina i poželeo gostima puno zdravlja i uspeha u novoj 2020. godini.

Mišo Živanov dizajner i jedan od kreatora idejnog koncepta podsetio je na dugu istoriju Kulturnog centra Zrenjanina.

“Kao neko ko je u Kulturnom centru prisutan aktivno od 1998. godine, ovu instituciju doživljavam drugim domom u kojem su mi vrata uvek bila otvorena. U to vreme, KCZR je omogućio Školi stripa da dobije svoj prostor za rad, takođe meni, kao studentu dao priliku da kreiram vizuelni identitet programa, pomogao rad Građanske škole i skoro jedanaest godina izdaje časopis i organizuje festival Stripolis. U najmanju ruku mogu da budem zahvalan, ali želim da budem i više od toga. Želeo sam, zajedno sa grupom autora, umetnika, arhitekata i prijatelja kulture pomognemo Kulturnom centru svojim angažmanom da unapredi svoj rad, stvarajući ambijent za razvoj savremenih kulturnih praksi. Kultura je stvar javne brige, a Kulturni centar kuća svih Zrenjaninaca. Iz tog razloga, smatramo da je vrlo važno da se ovom projektu priključe pojedinci, institucije i privreda kako bi postigli zajednički cilj. Taj cilj je da Kulturni centar postane vodeća tehnički moderno opremljena institucija kulture primerena XXI veku. Naša inicijativa obuhvata rekonstrukciju i dogradnju zgrade kulturnog centra, opremanje infrastrukture najnovijim tehnologijama kako bi se stvorili ambijent i uslovi za rad na multimedijalnim, multidisciplinarnim projektima. Želimo da Kulturni centar zaista bude stecište mladih autora, grupa i pojedinaca koji dosad nisu imali priliku i šansu da iskažu talenat u svom gradu već su te uslove morali da pronalaze u Novom Sadu i Beogradu. Takođe želimo da nove inicijative i projekti nađu svoj dom u ovom zdanju kako bi tokom cele godine postojali događaji, konferencije, okupljanja, festivali i priredbe koje čine deo kulturnog bića ovog podneblja. Ovim unapređenjem bi se stvorio potencijal za razvoj kulture, privlačenje novih investicija i kreiranja novih sadržaja u gradu. Grad Zrenjanin bi bio postavljen na mapu gradova koji imaju predizpozicije za organizaciju međunarodnih kulturnih događaja. Želja nam je da u nasleđe ostavimo i više od onoga što smo mi imali kako bi poslali jedinstvenu poruku da Zrenjaninci vole svoj grad i porodicu”, rekao je Živanov.

 

„Jedna od odlika poslovanja PerSu marketa jeste ulaganje u razvoj lokalne zajednice i unapređenje kvaliteta života svih građana u njoj. Pod sloganom Naše nama vredno, pokrenuli smo i projekat Naši smo iz kog je proistekla ideja o saradnji sa Kulturnim centrom koja je ozvaničena prošle godine, a partnerstvo je potpisano uz podršku Grada Zrenjanina. Tokom ovih godinu i po dana, u zgradi je završena popravka rashladnih sistema, renoviran je izložbeni salon, saniran je krov, a kreiran je i novi logo kao i sajt. Međutim, čeka nas još mnogo posla, a samo neki su uređenje prilaza i platoa, krečenje, uređenje spoljašnjosti i unutrašnjosti, postavka led rasvete, sanacija toaleta. Pored infrastrukturnih, jednako su važna i programska i sadržajna ulaganja, kako bismo ovoj ustanovi vratili nekadašnji značaj“, rekla je Sloboda Stojanović rukovodilac marketinga kompanije Persu.

Kulturni centar postoji 41 godinu. Tokom tog perioda, ova institucija je bila inkubator brojnih generacija umetnika koji su kroz svoje stvralaštvo bogatili kulturnu baštinu našeg grada i oduvek se nalazio na mapi naše turističke ponude. Godišnje ga poseti oko 120.000 ljudi, iako je u prošlosti ova brojka bila veća.

„Svesni toga, zajedno smo započeli proces obnove ove institucije. Pored investicije od 4 miliona dinara u obnovu, ponovo je pokrenuta ideja o Klubu prijatelja Kulturnog centra, o čijem osnivanju smo danas potpisali Sporazum o formiranju zajedno sa Diginetom – štamparijom i studiom sa grafički dizajn, udruženjem Vebit Zrenjanin, Mat Trade i Jelkom Đorđević, arhitektektom. Naš zajednički cilj i zadatak jeste da ulaganjem u jednu od najvažnijih ustanova kulture u gradu damo doprinos kulturnom progresu i stvaranju temelja održanja tradicije i napretka društva narednim generacijama. S obzirom na to da sakupljena sredstva nisu dovoljna da bi se svi neophodni radovi izveli, pozivamo i ostale preivrednike u gradu da se priključe Klubu prijatelja Kulturnog centra i na taj način postanu zadužbinari možda i najvećih vrednosti koje čovek baštini – znanja, kulture i duhovnosti“, istakla je Sloboda

Sandra Banjanin je na svečanom koktelu  predstavila ovogodišnje rezultate rada, programe i projekte koje je realizovao Kulturni centar Zrenjanina.

„Prateći našu viziju, koja nas vodi ka cilju da postanemo vodeća, savremeno opremljena i programski unapređena kulturna institucija, od početka ove godine, preduzeli smo niz koraka ka ostvarenju ovog cilja i naše aktivnosti nastavili u pravcu koji smo ranije započeli. Pored realizacije raznovrsnih kulturnih sadržaja, što je naša primarna delatnost, potrebe infrastrukturne adaptacije i osavremenjavanja tehničke opreme su preduslov koji je potrebno ispuniti, kako bi se programski sadržaji odvijali nesmetano.  Planirane aktivnosti u vezi sa infrastrukturnim promenama, ali i sa kreiranjem novog, savremenijeg imidža ustanove, zahtevale su i usvajanje novog vizuelnog identiteta, zbog čega smo 1. februara ove godine raspisali republički konkurs za izradu novog logoa. Usvojeno je rešenje koje je dobilo najveći broj glasova, delo dr Vladimira Kovača sa Katedre za vizuelne komunikacije Arhitekronskog fakulteta u Beogradu. BS kompjuters je, nakon toga, podržao napore Kulturnog centra za osavremenjavanjem i bez nadoknade izradio novi sajt naše ustanove, koristeći elemente novog vizuelnog identiteta“, rekla je Sandra Banjanin.

  • Kulturni centar Zrenjanin je ove godine realizovao 400 događaja koje je posetilo 120.000 posetilaca.
  • Festival stripa Stripolis, ove godine organizovan je 12. put.
  • Međunarodni likovni salon 30×30, organizaovan je 14. put, a koji je  okupio preko 200 autora iz zemlje i inostranstva.
  • Horski festival „Slobodan Bursać“ jedan je od načina na koji negujemo tradiciju horskog pevanja, koja naš grad čini prepoznatljivim i jedinstvenim u smislu najvećeg broja horskih pevača po broju stanovnika u svetu.
  • Kulturni centar Zrenjanina realizovao je samostalno, ili sa saradnicima, i dva kviza za decu i ugostio maturante skoro svih zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola.
  • Realizovalo je i  brojne radionice, promocije banatskog vina, sireva, nastavio saradnju sa Francuskim institutom, Gete institutom, švedskom i meksičkom ambasadom i mnogobrojnim ustanovama i institucijama sa ciljem stvaranja mreže saradnika, sa ciljem bolje razmene kulturnih praksi, znanja i iskustava.
  • Učešće u organizaciji velikog broja gradskih manifestacija i mnogobrojnih programa koje realizuje mimo objekta Kulturnog centra, ove godine učestvovalo je više od 3.000 umetnika i učesnika.
  • Iz fondova Filmskog centra Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i Ministarstva kulture Kulturni centar dobio je  8,850,000.00 dinara za nekoliko projekata. Deo sredstava opredeljen je za kupovinu najsavremenijeg laserskog filmskog projektora, čijoj nabavci će svoj doprinos dati i Grad Zrenjanin.