Zrenjanin- Njegovo preosveštenstvo Episkop banatski gospodin Nikanor i Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina dobitnici su najznačajnijeg godišnjeg priznanja, Nagrade grada Zrenjanina za 2019. godinu. Odluka Komisije za dodelu nagrada i priznanja saopštena je danas.
Priznanje Episkopu Nikanoru dodeljuje se u godini u kojoj Republika Srbija i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju izuzetan i vredan jubilej – osam vekova autokefalnosti SPC. Proslavljajući ovaj jubilej u svim eparhijama, Episkop Nikanor odlučio je da upravo Zrenjanin, iako nije sedište eparhije, bude grad u kom će se održati centralna svečanost za Banat. Uz izuzetno poštovanje i domaćinski odnos prema našem gradu, iskazao je i lično angažovanje u svemu što Zrenjanin poslednjih godina čini na polju obnove duhovnosti i srpske sabornosti, rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih hramova na svojoj teritoriji.
Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“, pod dirigentskom palicom Zorice Kozlovački, na najlepši način neguje izuzetno bogatu i dugu tradiciju horskog pevanja u našem gradu i produžava niz uspeha i zapaženih nastupa koje su horovi iz Zrenjanina imali širom naše zemlje i inostranstva. Nastupajući na festivalima i takmičenjima širom Evrope, predstavljajući svoj grad i našu zemlju, hor je u periodu od 2006. godine do sada osvojio više od 40 nagrada na značajnim festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Posebno su ponosni na osvojena prva mesta na horskim takmičenjima u Belgiji, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Italiji, Makedoniji, kao i na republičkim horskim takmičenjima u Srbiji.
„Nagradu Grada Zrenjanina“ uručiće gradonačelnik grada Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović, na tradicionalnoj novogodišnjoj svečanosti koja će se održati u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu u petak, 27. decembra, u 12 časova.