Zrenjanin- Pogledajte kompletan program kKuturnog centra za februar:

Foto:B&G FOTO

BALETSKA PREDSTAVA

ČAROBNJAK IZ OZA

UTORAK, 4. I SREDA, 5. FEBRUAR

Dečja baletska predstava „Čarobnjak iz Oza“ biće izvedena u Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 4. i sredu, 5. februara. Predstava je humanitarnog karaktera a ove godine  već osmu godinu za redom nakon premijernog decembarskog izvođenja sledi i nastavlja svoj humanitarni put. U toku februara u partnerstvu  baletskog studija „Stage“, Kulturnog centra, udruženja „Budimo ljudi“ i Predškolske ustanove Zrenjanin, u dva termina (navedenih datuma) od 9.30. i 12h biće izvedena na Velikoj sceni KCZR. Prikupljenja sredstva od prodaje ulaznica po ceni od 150 dinara namenjena su Dečjem odeljenju bolnice „Đorđe Joanović“, za kupovinu neophodne (bolničke) opreme.

Predstava je urađena po motivima istoimenog, neponovljivog i rado gledanog filmskog klasika iz 1939. godine. U predstavi igraju deca, više od 60 članova baletskog studija „Stage“, od četiri do 18. godina starosti. Koreografiju i režiju potpisuje Aleksandra Tot, diplomirani baletski igrač iza koje stoji više od 15 godina igračkog iskustva. U predstavi se koriste baletski pokret i gluma, karakteriše je i odlična kostimografija, za čije su potrebe svi kostimi ručno rađeni. Baletska predstava „Čarobnjak iz Oza“ urađena je u produkciji baletskog studija „Stage“ i traje oko 70 minuta.

 

 

 

 

TRIBINSKI PROGRAM

UTORAK, 4. FEBRUAR

U utorak, 4. februara u Kulturnom centru Zrenjanina biće održana tribina – „Kriza u Crnoj Gori“. Učestvuju: Branko Pavlović, advokat i Miroslav Samardžić, politikolog. Tribina počinje u Maloj sali u 19 časova.

 

MUZIČKI PROGRAM

ČETVRTAK, 6. FEBRUAR

PROMOTIVNI KONCERT HOROSKOG FESTIVALA „SLOBIDAN BURSAĆ“

KONCERT:„Tradicija spaja

NASTUPA:„Duo Cordis

U četvrtak 6. februara od 19h u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održan koncert sastava „Duo Cordis” (Ana Aleksić Šajrer – sopran i Tina Nikolovski – pijanistkinja) kao prvi ovogodišnji promotivni koncert Horskog festivala „Slobodan Bursać”. Ovaj koncert će ujedno biti i pretpremijera nastupa ovog sastava u Kulturnom centru Srbije u Parizu u kom gostuju 13. februara ove godine.

Projekat „Tradicija spaja“ sastava „Duo Cordis” nastao je iz potrebe da prezentuje srpsku solo pesmu širokom spektru publike u Srbiji i inostranstvu. Kroz spoj tradicionalnog i novog, izvođenjem dela rodonačelnika i najznačajnijeg romantičarskog autora srpske solo pesme – Josifa Marinkovića i dela srpskih savremenih kompozitora koje su nastale pod nadahnućem pomenutog stvaraoca, publici će biti prezentovan zanimljiv pristup razvitku ovog žanra.

Kroz raznovstan opus pesama Josifa Marinkovića publika će imati priliku da čuje do skoro nepoznate i neobjavljene notne zapise i ređe izvođene kompozicije majstora ovog žanra, pesme stvorene citiranjem i umetničkom obradom narodnih melodija, pesme komponovane u stilu koji je blizak folkloru (takozvane sevdalinke) kao i pesme originalne inspiracije nastale na stihove Marinkovićevih savremenika. Duo Cordis će kroz muzičku realizaciju prezentovati i deo srpske antologijske lirike koja je korišćena kako u Marinkovićevim, tako i u pesmama savremenih autora. Spajanjem novog i starog formira se kompaktna celina i obrazlaže uticaj tradicije na savremena ostvarenja.

Autorke projekta su se za ovaj koncert odlučile za izvođenje solo pesama Josifa Marinkovića i solo pesama sa Pozivnog kompozitorskog konkursa za solo pesmu manifestacije „Obzorja na Tisi“ – Dani Josifa Marinkovića. Odabrane pesme kompozitora Milane Stojadinović-Milić, Vere Milanković, Svetozara Saše Kovačevića, Minte Aleksinačkog, Stanka Šepića, Miroljuba Aranđelovića Rasinskog i Zorana Hristića pisane veoma različitim stilovima komponovanja nastale su u periodu od 1998. do 2014. godine. Izabravši da program ne sačine hronološki, u prvom delu programa će izvesti kompozicije savremenih autora, a u drugom delu kompozicije Josifa Marinkovića.

Koncert se organizuje u okviru promotivnog programa 7. Horskog festivala „Slobodan Bursać”, a organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanina.

Ulaz je besplatan.

 

 

PROGRAM VIZUELNIH UMETNOSTI

ČETVRTAK, 6. FEBRUAR

“ARHITEKTURA ALEKSANDRA STJEPANOVIĆA:INFRASTRUKTURA DRUŠTVA”

Od 6. februara do 4. marta 2020.

 

U Izložbenom salonu  Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 6. februara u 19 časova biće otvorena izložba: “Arhitektura Aleksandra Stjepanovića: Infrastruktura društva”. Izložbu organizuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture (BINA) i Društvom arhitekata Zrenjanin. Jedna od tematskih celina i autora koji su predstavljani na prošlogodišnjoj BINI, donosi i Zrenjanincima uvid u značajan aspekt  arhitekture i urbanizma kao i arhitektonskih rešenja kojima se rukovodio Stjepanović u svom radu. Autori izložbe su: Jelica Jovanović, Relja Ivanić i Marko Kažić.

“U društvu koje je od arhitekata očekivalo i zahtevalo da arhitektura bude visokog kvaliteta – a skromna i racionalna, industrijski proizvedena – a autorska i originalna, Aleksandar Stjepanović u svim kontekstima i u svim autorskim timovima uspeva da usporuči vrhunska rešenja, koja i danas, decenijama kasnije, služe kao reperi domaćeg stvaralaštva.” – Izvor: http://www.bina.rs/arhitektura-aleksandra-stjepanovica

 

Izložbena zanimljivost

Zanimljivost vezana za izložbu je i ta da je postavku za zrenjaninsku izložbu  dizajnirala Marina Dokmanović, koja je dizajnirala i izložbu “Čistač” Marine Abramović.

 

 

FILMSKI PROGRAM

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

CIKLUS: NAJBOLJE OD FRANCUSKOG FILMSKOG KARAVANA

FEBRUAR 2020.

 

U Kulturnom centru Zrenjanina u  prve dve nedelje februara, nastavljamo sa filmskim ciklusom: NAJBOLJE OD FRANCUSKOG FILMSKOG KARAVANA koji smo započeli u januaru 2020. Svake srede i četvrtka u Maloj sali od 20 časova mogu se pogledati filmovi novije produkcije i upoznati aktuelnosti u oblasti francuskog filma. U okviru ciklusa, u toku februara, prikazaće se dva filmska ostvarenja. Ciklus se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Ulaz  je besplatan.

 

 

SREDA, 5. I ČETVRTAK, 6. FEBRUAR

Film: “Leto” (FRA, 2015, 105’) – La Belle saison

Režija: Katrin Korsini

Igraju: Sesil de Francs, Izia Ižlenm Noemi Lvovski

Godina 1971. Ćerka seljaka Delfin, seli se u Pariz kako bi otišla od porodice i stekla finansijsku nezavisnost. Karol je Parižanka. Ona se zabavlja sa Manuelom i aktivno učestvuje u počecima feminističkog pokreta. Kada se Delfin i Karol upoznaju, njihova ljubavna priča će im zauvek pročeniti živote.

 

https://www.youtube.com/watch?v=lZ2Z6mmZSiM

 

 

SREDA, 12. I ČETVRTAK, 13. FEBRUAR

Film:”Ljudi ptice” (FRA, 2014, 127’) Bird People

Režija: Paskal Feran

Igraju: Džoš Ćarls, Anais Demustije, Rošdi Zem

U internacionalnom hotelu u blizini aerodroma Roasi, jedan američki informatički inženjer u prolazu, pod pritiskom profesionalnih i emotivnih problema, odlučuje da radikalno promeni tok svog života. Nekoliko sati kasnije, život jedne mlade spremačice potpuno je izbačen iz koloseka usled jednog natprirodnog događaja.

 

https://www.youtube.com/watch?v=rlJlpnYujVc

 

 

POZORIŠNE PREDSTAVE U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA

  • ČETVRTAK, 30. JANUAR

  „IMA NEŠTO ŠTO BI TREBALO DA ZNAŠ“

SUBOTA, 8. FEBRUAR

  • „SOKIN I BOSINA“

U četvrtak, 30. januara u Kulturnom centru biće izvedena nova pozorišna komedija „Ima nešto što bi trebalo da znaš“. Predstava je urađena po motivima teksta „Istina“ Floriana Zelera a njen autorski tim koji je i nosilac uloga čine: Miloš Lalović, Milica Janketić, Maja Nikolić i Bojan Krivokapić. Predstava počinje u 20 časova. Cena ulaznice je 700 dinara.

U subotu, 8. februara na programu je hit predstava „Sokin i Bosina“, komedija koja nam prikazuje večite odnose unutar porodica u kojima dominiraju likovi tašte i svekrve uz prisustvo mudre snaje i skromnog zeta. Igraju: Ljiljana Blagojević, Vesna Stanković, Miloš Đorđević i Kalina Kovačević. Kao i uvek za predstavu vlada veliko interesovanje a odigrana je preko 150 puta. Predstava počinje u 20 časova. Cena ulaznice je 800 dinara.

POPUST

 U okviru prodaje karata otvorena je  mogućnost da pored uobičajenih prodaja karata za svaku predstavu, po navedenim cenama, možete da kupite i karte za obe predstave po ceni od 1200 dinara.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina, svakog radnog dana, od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Dodatne informacije o prodaji karata: 023/566-712 I 063/562-783

 

PETAK, 21. FEBRUAR

POZORIŠNA KOMEDIJA

“ŠTA ME SNAĐE”

U petak, 21. februara u Kulturnom centru Zrenjanina  biće izvedena pozorišna komedija “Šta me snađe” u kojoj igra Anđelka Prpić. Predstava počinje u 20 časova.

Naša popularna glumica je glavni protagonista ove fantastične predstave nastale iz pera Nebojše Romčevića, ako ne najboljeg, sigurno jednog od najboljih scenarista današnje Srbije.


Šarmantna Anđelka, u ovoj predstavi igra Jovanku Joku Jakovljević, bankarku staru 32 godine. U predstavi, Anđelka je jedna mlada žena koja gradi karijeru onim što ima u surovom korporativnom svetu. Sasvim slučajno se našla pred dilemom: čast i bračna vernost ili uspon u karijeri? Takvu dilemu ne može da razreši sama: čitava vojska likova joj u tome pomaže stvarajući još veću konfuziju, a direktorov sin samo što nije ušao u njenu sobu… Ovaj je svet skrojen tako naopako, da izgleda da je svaka žena bar jednom naletela na svog Harvija Vajnstajna.

Tekst za ovu odličnu komediju je napisao Nebojša Romčević, a režiju je uradio poznati glumac i režiser Branko Đurić Đuro. Predstava je nastala u produkciji beogradske producentske kuće GMR.

 

Karte su u prodaji na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina, svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 1000 dinara.

Dodatne informacije o prodaji karata: 023/566-712

 

 

PROMOCIJA KNJIGE

SUBOTA, 15. FEBRUAR

U subotu, 15. februara u Kulturnom centru Zrenjanina biće održana promocija romana “Oduzeta sećanja”, Jelene Simunović. Promocija počinje u Maloj sali u 19 časova.

 

MANIFESTACIJA “BANATSKA BAJKA”

NEDELJA, 16. FEBRUAR

KARAVAN BANATSKE BAJKE U BELOM BLATU

U okviru manifestacije “Banatska bajka”, koja će ove godine biti održana četvrti put od 15. juna do 23. avgusta, osmišljena kroz sedamdesetak programa (kulturnog, zabavnog, promotivnog i edukativnog karaktera), organizovana kroz tri programska segmenta i na tri lokacije: Gradska bašta, obala Begeja (Muzej piva) i okolna naseljena mesta – Karavan Banatske bajke (programi u seoskum sredinama) u toku najznačajnijih i najvećih manifestacija u Belom Blatu, Lazarevu, Aradcu, Jankovom Mostu, Knićaninu, Botošu i Perlezu, svoj ovogodišnji put započinje u Belom Blatu.

– Kulturno-zabavni program koji publiku očekuje i koji će se realizovati u okviru gastronomsko-turističke manifestacije – 7. Festivala kobasica i domaće rakije predviđen za dan održavanja manifestacije (nedelja, 16. februar) odvijaće se prema sledećem rasporedu:

11.00 h  – Svečano otvaranje manifestacije i kulturno-umetnički i zabavni program „Banatska bajka“.

Učestvuju: Milica Dosković i Mešoviti hor „Sveti Arhangel MIhailo“ Zrenjanin, KUD „Pionir“ Zrenjanin i deca iz OŠ „Bratstvo jedinstvo“ iz Belog Blata.

14.00h – Proglašenje pobednika.

 

Za vreme trajanja menifestacije goste će zabavljati muzički sastav Bellami iz Belog Blata.

 

Organizatori “Karavana Banatske bajke” su: Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija i IP Media 023  a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.

 

PROGRAM VIZUELNIH UMETNOSTI

ČETVRTAK, 20. FEBRUAR

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “IZVAN FOKUSA”

Izložba  “Izvan fokusa” koja je nastala prilikom etnoloških istraživanja sprovedenih  2017. godine pod okriljem Centra za kulturu “Veljko Dugošević”  iz Kučeva i Udruženja “Jedinstvo Vlaha Srbije” a  koju čine 21 rad fotografa i umetnika Vladimira Petrovića biće postavljena u Malom salonu Kulturnog centra od četvrtka, 20. 2. do kraja februara 2020.

 

O temi, radu i značaju

Оvaj ciklus fotografija nastao je prilikom etnoloških istraživanja koja su sprovedena, pod okriljem Centra za kulturu u Kučevu, u aprilu i maju 2017. godine a prilikom kojih je Vladimir Petrović beležio dokumentarnom fotografijom čitav proces istraživanja. Vladimirov talenat za fotografisanje doprineo je da pored dokumentarne vrednosti fotografije dobiju i umetničku dimenziju. Lica ljudi i predeli koji većini nas nisu vidljivi i primetni jer su fotografisani u nekim od najudaljenijih naselja opštine Kučevo.

 

  • „Izvan fokusa“ predstavlja trag u vremenu ljudi, koji žive potpuno skrajnuti iz fokusa javnosti, i sela koja postaju gotovo nenaseljena zbog velike migracije stanovništva u gradove i zbog odlaska na privremeni rad u inostranstvo, a taj trend traje već nekoliko decenija unazad i, na žalost, ne zaustavlja se. Mesta gde je vreme gotovo stalo, gde moderna tehnologija sa svim svojim prednostima i manama nije uticala na život i ljude, njihov karakter, običaje, svakodnevicu…
  • Vladimir ovim ciklusom fotografija  stavlja u fokus odnosno prvi plan ljude i predele ali i otvara mnoga bolna pitanja na koja naše društvo ne nalazi odgovore i od kojih javnost okreće glavu. U karakterima fotografisanih ljudi može se osetiti i autorova empatija prema životnim sudbinama, koje je tokom istraživanja upoznao, beležeći okom objektiva stvaran život.

 

 

FILMSKI PROGRAM

 

SREDA, 26. FEBRUAR

FILM: „NAKAZE“

U okviru filmskog ciklusa Kulturnog centra „Filmska lektira“ krajem februara 2020. biće prikazana dva  filmska klasika. U sredu, 26. februara na programu je amarički crno-beli film: „Nakaze“/Freaks (1932, SAD, 64’) kultnog horor reditelja Toda Browninga. Kako se navodi, film čija je radnja smeštena u cirkusu danas bi bio oštro osuđen zbog nekorektnog naslova i činjenice da su na snimanju učestvovali ljudi sa fizičkim poteškoćama i deformacijama koji su i radili u njemu. Okosnica filmske radnje je prelepa devojka koja manipuliše i zavodi čoveka sa deformacijama, uprkos postojećoj vezi u kojoj se nalazi, želeći da se dokopa njegovog bogatstva. U filmu se otvara i pitanje unutrašnje i spoljašnje lepote. Film je svojevremeno slovio za jedan od najšokantnijih filmova ovog žandra a zbog velikog broja „teških“ scena osnovna filmska verzija, skraćena je i za dvadesetak munuta.

  • Film nije preporučljiv za mlađe od 18 godina.

 

ČETVRTAK, 27. FEBRUAR

FILM: „VELIKA ILUZIJA“

U četvrtak, 27. februara u okviru navedenog ciklusa na programu je i francuski film: „Velika iluzija“/La Grande Illusion. Ovaj crno-beli film je snimljen 1937. u trajanju od 114 minuta. Režirao ga je Žan Renoar, film se smatra i njegovim remek delom i dobitnik je velikog broja značajnih filmskih nagrada a 1938. godine nominovan je i za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. Filmska radnja se dešava tokom jedne od zima u Prvom svetskom ratu. Kritika navodi da film govori o ljudskoj solidarnosti koja prevazilazi političke granice i klasne razlike i predstavlja „portret“ evropske civilizacije na ivici kulturnog kolapsa. Ovim bogatim i humanim filmom Renoar je pokušao da objasni besmisao rata.

 

FILMOVI SE PRIKAZUJU U MALOJ SALI OD 20 ČASOVA. Ulaz je besplatan.

 

OBELEŽAVANJE DANA RETKIH BOLESTI

PETAK, 28. FEBRUAR

HUMANITARNO IZVOĐENJE PREDSTAVE „INDIGO“ I AUKCIJA SLIKA

O manifestaciji

U duhu humanosti i aktivizma CEKOM i KulturKick Creative Productions obeležavaju Dan retkih bolesti igranjem predstave INDIGO i aukcijom slika nastalih na poslednjem Festivalu NOVI PROSTORI. Ovom manifestacijom, koja će se održati 28. 2. 2020. od 18 časova, želimo da prikupimo novčana sredstva prodajom karata koja upućejemo organizaciji NORBS – Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije.

Od 18 časova u holu Kulturnog centra Zrenjanina će se održati aukcija slika sa Festivala NOVI PROSTORI, dok će predstava INDIGO početi u 20 časova u Velikoj sali.

Cena karte je 300RSD, a za studente i učenike 100RSD. Karte se mogu rezervisati na Fejsbuk stranici https://www.facebook.com/cekomzr. Rezervacije važe do 26.02.2020. Sve informacije o preuzimanju karata možete dobiti na spomenutoj Fejsbuk stranici ili na portirnici Kulturnog centra Zrenjanina.

 

O NORBS-u

Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije – NORBS osnovana je 2010. godine kao savez udruženja koja se bave pitanjima osoba sa retkim bolestima i članova njihovih porodica. NORBS je dobrovoljna, humanitarna, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija koju vode osobe sa retkim bolestima i članovi njihovih porodica. U sastavu NORBS-a nalazi se 28 udruženja obolelih od retkih bolesti i 113 individualnih članova koji boluju od ultra retkih bolesti – ukupno preko 5000 članova sa preko 250 različitih dijagnoza.

  • Retka bolest podrazumeva svaku bolest koja se javlja kod najviše 1 od 2 000 osoba. Prema procenama, postoji između 6.000 i 7.000 retkih bolesti (izvor: www.orpha.net). Prema proceni Evropske komisije, kojom se služimo i u Srbiji, 6% do 8% populacije ima neku retku bolest. Po toj proceni oko 450000 ljudi u Srbiji boluje od neke retke bolesti, od kojih su 50% deca.

 

  • Misija NORBS-a je poboljšanje položaja i kvaliteta života osoba sa retkim bolestima i invaliditetom nastalim kao posledica retke bolesti na teritoriji Republike Srbije.

 

Vizija NORBS-a je da populacija koju zastupaju bude prepoznata u sistemima zdravstvene i socijalne zaštite, da su im dostupne najsavremenije dijagnostičke metode i metode lečenja i nege, kao i da njihovi predstavnici učestvuju kao ravnopravni partneri u svim relavantnim telima koja se bave retkim bolestima. U skladu sa navedenim, osnovni cilj organizacije je poboljšanje položaja i kvaliteta života ove populacije.

 

NORBS je član Evropske organizacije za retke bolesti – EURORDIS, koji okuplja više od 700 organizacija iz 60 različitih zemalja koji zajedno rade na unapređenju kvaliteta života 30 miliona osoba sa retkim bolestima u Evropi.

 

O predstavi

Predstava INDIGO nastala je primenom kreativnog dramskog procesa i autorsko je delo u koprodukciji CEKOM-a, Kulturkick-a i Kulturnog centra Zrenjanina. Priča koja nas vodi kroz predstavu govori o detetu, a to dete smo svi mi, koje se teško uklapa u sistemski „Ram“ i društveno prihvatljive norme ponašanja. Nadovezano na glavnu liniju priče, kroz predstavu se provlače i lični materijali učesnika kao individualni pečat i potreba za prebacivanjem problema sa plana fikcije na realan život. Igra mladih glumaca, svetla, animacije, muzike, ali i jakih karakternih likova pomeriće nas iz zone komfora i motivisati da razmislimo o konkretnim problemima kojima se INDIGO bavi.

 

 

Organizacija i produkcija

CEKOM, KulturKick Creative Productions, Kulturni centar Zrenjanina, NORBS, Diginet štamparija.

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.