Zrenjanin- U Multimedijalnoj sali Gradske kuće danas je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati u protekloj godini i planovi zapošljavanja u 2020. godini NSZZ Filijale Zrenjanin, grada Zrenjanina i opština Srednjobanatskog okruga.

Na konferenciji su govorili Mr Tatjana Mijatović direktorka Filijale za zapošljavanje Zrenjanin,  Snežana Vučurević načelnica Srednjobanatskog okruga, Duško Radišić pomoćnik gradonačelnika i predsednici opština Nova Crnja, Sečanj i Žitište.

 

Krajem prošle godine na evidenciji zrenjaninske  Nacionalne službe za zapošljavanje bilo je oko 10.177 građana srednjeg Banata.U Zrenjaninu 2019. godine  bilo je oko 4.963 nezaposlenih, u  Žitištu 1.370, Sečnju 1.366, u Novoj Crnji oko 1.188, a u Novom Bečeju oko 1.290 nezaposlenih lica.

Direktorka Mr Tatjana Mijatović govorila je o  merama koje su finansirane, o investitorima i poslodavcima koji su se obraćali lokalnoj samoupravi.

Na području Srednjobnatskog okruga prisutan je trend smanjenja broja nezaposlenih na evidenciji filijale NSZ u Zrenjaninu. Broj nezaposlenih na kraju 2018. godine bio je 10.602 lica u okrugu. Prošle, 2019. godine bila su tri izvora  finansiranja aktivnih mera zapošljavanja republički i pokrajinski javni poziv lokalnih samouprava“, rekla je direktorka Mr Tatjana Mijatović.

Slobodna radna mesta i zapošljavanje:

Već niz godina prijavljena slobodna radna mesta karakteriše mnogo veće  radno angažovanje lica na određeno vreme, odnosno po ugovoru o privremeno i povremenim poslovima.

MERE AKTIVNOSTI POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA:

-Održana su dva  sajma zapošljavanja u Zrenjaninu i Žitištu.

-Održana je stručna praksa u kojoj je bilo uključeno 62 lica.

-Program pripravnika u kojem je bilo uključeno 5 lica

-Program sticanje praktičnih znanja u kojem je bilo uključeno 13 lica.

-Obuke za tržište  rada: obuka za gerentodomaćice za 10 polaznika i  obuka za kozmetičare  za 5 polaznika.

-Obuke na zahtev poslodavca u okviru 3 zahteva, na obuke uključeno 32 lica sa evidencije nezaposlenih.

-Program za samozapošljavanje. Subvencija za samozapošljavanje, za pokretanje  privatnog posla koristilo 44 lica.