NAJNOVIJA VEST- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa Kriznim štabom za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica bolesti COVID 19 po privredu, doneo odluku o vanrednom stanju u cilju zaštite stanovništva od širenja korona virusa.

“ Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika koji naša zemlja mora da pobedi. Ovo je borba za naše roditelje, naše starije i za budućnost naše dece. Mi smo do sada uradili dosta stvari i želim posebno da se zahvalim našem lekarskom timu i svim zdravstvenim radnicima u Srbiji. Posle iskustava i svega što smo zajedno prošli predsednica Vlade i ja kao predsednik uputili smo pisma predsednici Narodne Skupštine Republike Srbije, a u skladu sa odredbama člana 200, stav 5 Ustava Republike Srbije doneli smo rešenje o proglašenju vanrednog stanja koje će odmah stupiti na snagu. Ovu odluku nismo doneli olako, ovakva odluka se donosi u kriznim situacijama. Danas je najgori dan za Evropu posle drugog Svetskog rata jer je u Italiji umrlo 368 ljudi i 200 u Španiji i svuda širom Evrope se stanje pogoršava“-rekao je Aleksandar Vučić.

Sve škole, vrtići i fakulteti će biti zatvoreni, nema treninga, nema teretane. Lokalne samouprave će same doneti odluku o radu restorana, da se preorijentišu na dostavu hrane.

Vojska Srbije čuvaće bolnice i važne objekte,  a policija će vršiti nadzor nad osobama koje su u izolaciji. Onaj koji bude prekršio izolaciju dobiće do tri godine zatvora.

„Građani stariji od 65 godina moraće da ostanu u svojim kućama, u naredna tri dana proveravaćemo da li će se ta odluka poštovati“, rekao je Vučić.

Predsednik je zamolio sve građane da ostanu u svojim kućama, a da mlađi i sredovečni  ne šalju svoju  decu kod deke  i bake kako bi ih maksimalno zaštitili.

 

 

 

 

PRATITE NAJNOVIJE INFORMACIJE O KORONA VIRUSU OVDE