Zahvaljujući disciplini građana i merama koje je, u skladu sa odlukama Vlade Srbije, doneo Gradski štab za vanredne situacije, stanje u Zrenjaninu prethodnih nedelja bilo je stabilno, o čemu svedoči i veoma mali broj zaraženih koronavirusom. Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, broj zaraženih na području grada Zrenjanina iznosi 0,3 odsto od ukupnog broja obolelih na teritoriji Republike Srbije.

Zrenjanin se u ovim teškim trenucima pokazao i po svojoj humanosti. Naime, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije saopštila je da se, zahvaljujući nacionalnoj platformi „Budi volonter“, koja je pokrenuta 24. marta, preko 7.000 ljudi u 27 gradova i opština uključilo u pomaganje sugrađanima na dobrovoljnoj bazi. Prema tim podacima, nakon Beograda i Novog Sada, najviše volontera bilo je upravo u Zrenjaninu – 7 odsto od ukupnog broja u Srbiji. Volonteri su u prethodnom periodu bili angažovani u kol-centru, koji je oformila Gradska uprava za pomoć starijim sugrađanima, kao i na pakovanju i podeli paketa pomoći namenjenih penzionerima sa mesečnim primanjima manjim od 30.000 dinara i socijalno ugroženim građanima.

Gradonačelnik Čedomir Janjić, komentarišući aktuelnu situaciju i postepeno popuštanje restriktivnih mera, ističe da treba sačuvati strpljenje i potvrditi dosadašnju disciplinu i odgovornost, sve dok je na snazi vanredno stanje.
“Zrenjaninci su od početka vanrednog stanja iskazali visok nivo odgovornosti i discipline, i prema sebi i prema drugima, i ja im se na tome zahvaljujem. Popuštamo restriktivne mere u skladu sa situacijom i odlukama Vlade Srbije, ali se na nivou grada organizujemo tako da ničim ne ugrozimo do sada postignuto u borbi protiv zaraze koronavirusom. U tom smislu ističem i dobru međusobnu saradnju i stalnu koordinaciju između svih nadležnih gradskih službi, našeg kol-centra, volontera, jedinica cicilne zaštite, kriznih štabova u mesnih zajednica, svih onih koji učestvuju i doprinose u prevazilaženju ove situacije”, naveo je gradonačelnik.

U gradu Zrenjaninu od prošle srede ponovo rade gradske pijace, penzioneri koriste mogućnost izlaska iz svojih domova, a doneta je i odluka o značajnim beneficijama za zakupce poslovnog prostora u javnoj svojini Grada Zrenjanina. Završena je podela prvog kontigenta pomoći najugroženijem delu stanovništva i u toku je priprema drugog paketa, čija će podela uslediti tokom narednih dana. Grad sprovodi mere dezinfekcije javnih prostora, domova za stara lica, objekata pošte, a postavio je i cisterne sa dezinfekcionim rastorom za građane na četiri javne lokacije. U skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije, otvorene su ustanove kulture, danas počinju da rade frizerski i kozmetički saloni i fitnes centri, a uspostavlja se ponovo i međugradski autobuski saobraćaj. Maloprodajni trgovinski objekti produžili su radno vreme za jedan sat i svuda se u potpunosti poštuju propisane mere zaštite.

Iako su određene mere još uvek na snazi, život se polako vraća u Zrenjanin. Između ostalog, nastavljeni su i određeni infrastrukturni radovi u gradu, koji su obustavljeni usled pandemije koronavirusa. Tako su prošle nedelje nastavljeni radovi na izgradnji mosta na trasi obilaznice oko grada, a radnici su i jutros bili na terenu. Aktivna su i gradilišta stambenih objekata na nekoliko lokacija u gradu, a nastavljeni su i radovi na započetim poslovnim objektima u industrijskoj zoni “Jugoistok”. Na gradilištu objekta kompanije “Lidl” na Bagljašu radovi nisu ni prekidani i odvijaju se u punom obimu.