Zrenjanin-Jedan od horskih ansambala našeg „grada horova“ je i Mešoviti hor Pannonica, koji je osnovan 1. aprila 2015. godine i ovih dana proslavlja svoj prvi jubilej, 5 godina uspešnog postojanja.

Iako su imali velike planove za proslavu svog „rodjendana“ usled situacije u kojoj smo se svi našli, i nemogućnosti da održavaju redovne zajedničke horske probe, odlučili su se da svoj značajan datum obeleže sasvim drugačije.

Njihov projekat objasnila je dirigent hora Zorica Kozlovački.

“Ovih dana svi smo suočeni sa izazovom kako da zadržimo vedar duh u situaciji koja nas okružuje. Na svima nama je da učinimo nešto korisno radeći ono što najbolje znamo da radimo. A naš hor zna da peva! Mi smo navikli na redovne probe koje smo imali dva puta nedeljno i mnogo nam nedostaje naše zajedničko pevanje i druženje, zato smo rešili da nastavimo da pevamo iz svojih domova i podržimo akciju #OstaniKodKuće. Mnogi muzičari promovišu ovu akciju i mi smo odlučili da pokušamo i “Virtuelni hor Panonika” je “zapevao” online i mislim da smo sada najveći amaterski hor kod nas, koji je uspeo u svojoj ideji. Svaki pevač koji je imao tehničkih mogućnosti je snimio video snimak u kućnim uslovima, na kojem peva svoj glas, takođe u kućnim uslovima urađena je montaža gde su svi video snimci povezani zajedno i mi smo oduševljeni rezultatom. Ovo je bio ogroman izazov za pevače jer smo mi amaterski ansambl i nikada pred sobom nismo imali ovakve tehničke i vokalne zahteve. Ja sam ponosna na sve njih i njihovu ogromnu volju i želju da ostvarimo ovaj projekat i nastavimo da širimo pozitivnu energiju, dobro raspoloženje i našu ljubav prema horskom pevanju. Svi smo dirnuti i emotivni jer su nam snimke poslali i naši bivši pevači koji žive u drugim gradovima čak je jedan snimak stigao iz Kine i mi smo ponovo pevali zajedno“, rekla je Zorica Kozlovački.

Ukupno je u ovom projektu učestvovalo 35 pevača.

POGLEDAJTE VIDEO:

„Izabrali smo da izvedemo kompoziciju “Ukuthula” tradicionalnu afričku pesmu, u kojoj svaka strofa počinje važnim rečima koje su nam u ovom trenutku bitne. Ukuthula – mir, Usindiso – spasenje, Ukunqoba – pobeda! Iako je situacija ozbiljna i svi smo zabrinuti, poručujemo da moramo biti odgovorni i ostati u svojim kućama, ali je isto tako važno da sačuvamo duhovni mir i osmeh radeći stvari koje volimo i u kojim uživamo. Pomogli smo sebi da nam vreme u kući protekne kreativno i zabavno i nadamo se da ćemo preko našeg snimka i pevanja podeliti sa drugima radost i neprocenjivo zadovoljstvo koje mi osećamo kad pevamo zajedno! Pevanje je emotivno isceljenje, izvor radosti i zato svima preporučujemo da ostanu kod kuce i pevaju iz sveg glasa! Mi jedva čekamo da se ponovo okupimo “uživo” i nastavimo tamo gde smo stali, sad još svesniji činjenice koliko nam u životu znače male a važne stvari koje smo nekako podrazumevali a koje nas ispunjavaju ljubavlju i zadovoljstvom kao naša panonska porodica, probe i horska muzika“, rekla je Zorica Kozlovački.

 

U projektu su učetvovali:

Solisti: Slađana Isakov i Aleksandar Mišović

Sopran: Maja Belić, Jelena Momirov, Tatjana Ivanica, Ružica Sabo

I Alt: Ljubica Grujin, Marijana Žarevac, Biljana Stojanović, Sanja Mošorinski, Tamara Agramović i Čupka, Sonja Baranac, Snežana Sedlar, Milana Mijatov, Sanja Nikočev, Snežana Čikoš, Stevana Perlic, Olga Antonijević

II Alt: Tatjana Markov, Marina Nikolin, Vesna Goršćak, Ljiljana Dimić, Maja Momirov, Nevenka Stojšić

Tenor: Goran Ilijin, Vladimir Eremić, Goran Mišković, Ratko Goršćak, Dejan Amzirkov

Bas: Robert Hodžić, Darko Popov, Zlatibor Stamenković, Milan Milanov, Milan Jokić, Vladimir Litričin

Dirigent: Zorica Kozlovački