Unija poslodavaca Srbije danas je uputila Vladi Srbije predlog Paketa 5+3 mere za revitalizaciju privrede i minimiziranje uticaja pandemije na nacionalnu ekonomiju.

Paket od pet mera predložen predsednici Vlade Ane Brnabić i set predloga za izmenu Zakona o radu poslat na adresu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića prenosimo u celosti:

REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE, BORAČKA I SOCIJALNA
PITANjA
Kabininet ministra
– n/r gospodina Zorana Đorđevića, ministra –

Datum: 23. jul 2020. godine

PREDMET: Predlozi za izmenu Zakona o radu

Poštovani gospodine Đorđeviću,

Unija poslodavaca Srbije još jednom pozdravlja sve donete mere Vlade Republike Srbije, kao i napore ministarstva na čijem ste čelu, usmerene na sprečavanje infekcija, spašavanje života i minimalizovanje negativnih uticaja pandemije COVID-19 na nacionalnu ekonomiju.

Smatramo da, kao i dosada, treba partnerski raditi na zaštiti i pomoći građanima, ali i na pomoći privredi, koja je stožer Države.

S tim u vezi, nakon opsežne konsultacije sa privrednicima, a sve u cilju prilagođavanja novonastalim okolnostima koje su nam nametnute u doba ove pandemije – s obzirom na činjenicu da zakonodavac mora da osluškuje društvene pojave i da ih uobličava u pravnu normu kojom se formiraju vrednosni stavovi društva koji su prihvatljivi, pozitivni i odslikavaju trenutnu situaciju, predlažemo izmene Zakona o radu kako sledi:

1) U delu Zakona koji se odnosi na godišnje odmore – Član 73. stav 2. predlažemo brisanje odredice da prvi deo godišnjeg odmora mora da se koristi u trajanju od najmanje dve nedelje neprekidno, kao i da isti mora da se iskoristi najdalje do
30. juna.

2) Nadalje, predlažemo izmene Zakona u članu 115. u delu koji se odnosi na odsustvo sa rada zbog privremene sprečenosti za rad do 30 dana, da naknada zarade zaposlenom ide o trošku Fonda za zdravstvo RS. Sve ovo uzimajući u obzir da su brojna zaposlena lica bila u karantinu ili samoizolaciji po rešenju nadležnog državnog organa, sanitarnog inspektora, samo zbog sumnje u mogućnost da su zaraženi virusom COVID-19, a u cilju zaštite i bezbednosti svog, ali i zdravlja svih ostalih lica sa kojima bi potencijalno mogli doći u kontakt.

www.poslodavci.rs info@poslodavci.rs
Unija poslodavaca Srbije

3) U odnosu na član 116. Zakona koji predviđa pravo na naknadu zarade za zaposlenog u visini od 60% za vreme prekida rada, odnosno smanjenja obima rada do kojeg je došlo bez krivice zaposlenog, najduže 45 radnih dana u kalendarskoj godini, odnosno duže, uz prethodnu saglasnost ministra, predlažemo reviziju, odnosno pojednostavljenje ove procedure, koja se pokazala neophodnom baš u ovakvim vanrednim situacijama uvedenim usled nastanka više sile kakva je bila iznenadna i globalna pojava i proglašenje pandemije COVID-19. Takođe, predlažemo i preciziranje člana 117. Zakona, baš uzimajući u obzir probleme i potrebe za prilagođavanjem i opstankom poslodavaca u iznenadnoj nepovoljnoj situaciji, poput ove koja nas je pogodila s proleća 2020. godine.

U očekivanju da ćete uvažiti naše predloge iznete u dobroj veri sa ciljem da se popune pravne praznine koje su se ukazale u vreme vanrednog stanja, a da se pri tom sačuva nivo prava zaposlenih,

Sa poštovanjem,

Miloš Nenezić, predsednik