Alanja je jedan od dragulja Antalijske regije, omiljena destinacija kako mladih ljudi tako i onih turista koji žele da provedu jedan ispunjen i aktivan odmor sa prodicom, voljenom osobom ili društvom.

Nije slučajno baš ovaj deo primorja Marko Antonije poklonio fatalnoj Kleopatri, za koju tvrde da je bila najlepša žena svoga vremena…To ne možemo da tvrdimo ali jedno je sigurno imala je ukusa.

   

Ovo je mesto koje objedinjuje nespojivo, Planinu sa morem, ostatke Rimskog carstva prožeto finesama Egipatske civilizacije koje meša sa Otomanskom imperijom, budućnost, sadašnjost i tradicija iz prošlih vremena otelotvoreni su u Alanji. Nešto kao mešavina Las Vegasa, Miami Beacha i Orijenta u jednom, gde dan traje duže nego bilo gde u regiji zbog sjajnog geografskog položaja.

Smeštena je na oko 120 kilometara od aerodroma u Antaliji i ovo je najverovatnije razlog zašto su cene u Alanji pristupačnije nego u ostatku regije…Ali putnici kojima nešto duži transfer od aerodroma ne remeti komfor duboko su zahvalni na tome.

 

Smeštajne kapacitete Turističke agencije Barcino Tours pogledajte OVDE

Opisivanje Kleopatrine plaže moguće je samo u superlativima, te ćemo reći da je duga 3,5 kilometara, široka,  prekrivena najfinijim peskom zlatkaste boje koji postepeno uranja u tirkizno more, što posebno raduje malu decu i neplivače.

  

Ovde ćete pronaći sve što jedna svetski poznata plaža mora da sadrži, od gotovo svih sportova na vodi, velikog broja vrhunskih ugostiteljskih objekata koji nude na korišćenje ležaljke i suncobrane uz nadoknadu (u proseku 5 eura za ceo dan za komplet od 2 ležaljke i suncobran) do svih neophodnih aspekata za celodnevni boravak. Važno je napomenuti da iako hoteli imaju svoje delove na ovoj plaži, ona pripada gradu i iz tog razloga u većini hotela ležaljke i suncibrani na plaži se plaćaju što se kasnije uplaću u gradsku kasu, neki hoteli nude popust ukoliko uplatite više dana odjednom.

Tu je i Keikubat plaža koja iako kao i Kleopatrina plaža sadrži razne aktivnosti poput vodenih sportova i ovde se nalaze razni ugostiteljski objekti, ipak predstavlja nešto mirniju varijantu. Gotovo cela plaža je “odlikovana” plavom zastavicom tako da se radi o renomiranoj plaži, jedna od razlika u odnosu na Kleopatrinu plažu jeste što je pogodnija za plivače budući da nema previše plićaka.

 

Još neke od plaža u okolini koje bi smo vam toplo preporučili jesu:

Inčekum plaža koja nudi mnoštvo sadržaja za decu pored svoje prirodne lepote te je idealna za porodice.

-Ulas plaža koja se pravi nebrušeni dijamant, nije potpuno komercijalna plaža i zbog pošteđenosti od strane masovnog turizma sačuvala je svoju izvornu lepotu. Ovu plažu bi trebalo što pre posetiti jer ona usled erozivnih kretanja polako nestaje.

 

Kulturno istorjske i prirodne znamenitosti Alanje su brojne a samo neke od najpopularnijih slede u nastavku.

Tvrđava Kalesi je srednjevekovna tvrđava koja se sa svojim zidinama prostire po dužini od 6,5 kilometara, uz podršku 140 kula i 400 cisterni. Njena namena u prošlosti je bila jasna, da zaštiti ono iza zidova a to danas možete zateći ostatke hamama, verskih objekata, raskošnih vila, na osnovu kojih možete da pretpotavite kako se nekada ovde živelo i osetite duh vremena.

Crvena kula je oktagonalna građevina u dnu tvrđave, u kojoj se nalazi etnografski muzej. Izgrađena je od crvenih blokova i predstavlja jedan od najprepoznatljivih simbola Alanje.

Staro brodogradilište koje datira iz XVII veka.

Damaltaš pećina je jedno od prirodnih čuda koje ima površino od oko 200 metara kvadratnih, i predstavlja mesto gde dolaze asmatičari i ostali pacijenti sa respiratornim problemima kako bi se inhalirali u njoj (vazduh u ovoj pećini sadrži od 10 do 15 puta više karbondioksida nego vanjski)

-Na dvadesetak kilometara od grada nalazi se Dimčaj reka , na čijoj obali se nalazi mnoštvo restorana te vam je preporučujemo ako želite da se rashladite na nešto nižoj temperaturi vazduha nego u gradu ili ste se uželeli specijaltiteta od slatkovodne ribe.

Od ostalih aktivnosti za ljubitelje dobrog pogleda tu je vožnja žičarom sa Kleopatrine plaže kao i Parasailing ili izlet brodom.

Ono što je pored navedenog odvaja od oblasti Antalije jeste i noćni život, klubovi koji su najčešće smešteni uz obalu rade do ranih jutarnjih sati a organizacija žurki je na vrhunskom nivou sa raznim svetlosnim i scenskim efektima te je za zaljubljenike u noćni provod pravo osveženje.

Takođe tržni centri i bazari gde možete kupiti sve od suvenira, nakita, garderobe do svežih namirnica i lokalnih specijaliteta nude nepresušan izvor zanimacije za sve koji vole da šopinguju, a ako stignete imate i aqua park na desetak kilometara od Alanje koji možete posetiti.

Može se reći da je Alanja destinacija za sve, te ukoliko do sada niste posećivali Antalijsku regiju, preporučujemo da mesto vašeg prvog letovanja na ovim prostorima bude upravo ona.

 

Za više informacija, pozovite poslovnicu u Zrenjaninu na broj 023/315 5 315, ili dođite lično na adresu Svetozara Markovića broj 2 (pešačka zona).