Čišćenje Begeja, uklanjanje trske i uređenja priobalja stiglo je u zonu tzv. “malih ulica”, odnosno dela leve obale između naselja “Ruža Šulman” i železničkog mosta. Radove je juče, u društvu predstavnika izvođača, JVP “Vode Vojvodine”, Milice Gavrić i Ljuba Janjića, obišao predsednik Saveta MZ “Dositej Obradović” i doskorašnji pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

 

 

Nakon uređenja desne obale, u naselju “Berbersko”, Begej je ovde poprimio sasvim drugačiji izgled. Kako ističu u “Vodama Vojvodine”, reka je na pojedinim mestima, praktično, “proširena” za više od 30 metara, jer je toliko uklonjeno trske i rastinja s obe strane. Imajući u vidu da je širina rečnog korita oko 70 metara, Begej je vizuelno dvostruko širi nego što je bio, i to je ono što je vidljivo na prvi pogled.

Duško Radišić se zahvalio na saradnji Pokrajini i JVP “Vode Vojvodine”, istakavši da su zajedničkim radom, trudom i sredstvima postignuti odlični rezultati. Kaže da se već u ovoj fazi radova mogu sagledati efekti i da još intenzivnije treba pristupiti planovima za dalje uređenje obala i gradnju adekvatne pešačke komunikacije između dva mosta – lučnog pešačkog i železničkog. Posebno se osvrnuo na akciju koju su sproveli stanovnici naselja “Ruža Šulman”.

Oni su se samoinicijativno organizovali i na jednom delu obale posekli rastinje, tako da je već sada moguće bez problema prići reci, a mi ćemo ovaj posao nastaviti. Prostor između stambenih zgrada i Begeja predstavlja veliki potencijal i izuzetnu mogućnost za prijatan boravak u prirodi i želja nam je da ovo naselje ponovo “siđe” na reku, kao što je to bilo sedamdesetih godina prošlog veka. Decenijama je Begej zanemarivan i od njega se bežalo, i došli smo u situaciju da, iako reka protiče kroz ceo grad, ni jedno stambeno naselje van centra grada nema adekvatan prilaz njenim obalama. Izgradnjom pristana i šetališta u njegovoj zoni učinili smo prvi značajan korak ka tome, a ono što sledi je planiranje i gradnja pešačkih i biciklističkih staza u što većoj dužini. Naravno, i održavanje reke i sprečavanje svake vrste zagađenja – istakao je Radišić nakon jučerašnjeg obilaska radova.

 

Ukazao je i na određene probleme koji su, uklanjanjem trske i čišćenjem priobalja, “isplivali” na površinu, a tiču se nelegalno podignutih objekata u zoni inspekcione staze na desnoj obali, u naselju “Berbersko”, ograđenih parcela do same vode, betoniranih platoa, talpi i slično.
– Deo obale je, najblaže rečeno, uzurpiran i građani koji su to učinili će biti zamoljeni da takve objekte sami uklone, kako bi se izgradila inspekciona staza i stavila u funkciju, prvenstveno zbog odbrane od poplava i održavanja obale, koja je ovde najniža i praktično se na ovom delu brani čitavo naselje “Berbersko”. U suprotnom, uključićemo u postupak inspekcijske službe, jer bez adekvatnog održavanja obale sav ovaj posao koji je urađen biće uzaludan – naveo je Radišić.