ZRENJANIN- Izložba „Posmatrači“ grafičarke Suzane Vučković, dobitnice druge nagrade 14. Međunarodnog likovnog konkursa „30X30″ biće otvorena u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina od četvrtka, 20. avgusta do srede, 2. septembra.  Publici se predstavlja 40 grafika urađenih u periodu od 2018 – 2020. godine. Ovu grafičku celinu autorka je ispunila radovima na kojima su predstavljene gargojle i himere inspirisane groteskama pariske katedrale Notr Dam. Suzana Vučković do sada je održala 22 samostalne izložbe i izlagala na preko 290 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

Koncept izložbe

O izložbenom konceptu, umetničkoj inspiraciji  i nastanku grafika možemo izdvojiti sledeće:

Ideja

„Fascinantne groteske katedrale Nort Dam u Parizu postavljene su u 19. veku prilikom restauracije i rezultat su kreativne saradnje arhitekte Ežena le Dika i vajara Viktora Pjene. Kako su izvorni garguji  bili teško oštećeni, vodeći arhitekta – reataurator je odlučio ne samo da ih zameni novim, već i da doda „galeriju himera“. Le Dik je, inspirisan karikaturama Onore Domijea, dizajnirao ove monumentalne statue i brižljivo ih rasporedio duž ograde na gornjoj galeriji koja povezuje dve kule. Ekspresivne, zastrašujuće, one predstavljaju zamišljenu mitsku prošlost, ali su i romatičarska aluzija na srednji vek.“ – navodi Suzana Vučković.

 

Razvoj umetničke ideje i način rada

„Fotografisala sam ih i zatim grafički obrađivala, naglašavajući njihovo zastrašujuće fizičko prisustvo, kao prateće posmatrače, posmatrače u napadu…ali i kao posmatrače u iščekivanju, posmatrače u dosadi, čak  vesele… Kombinovanjem različitih a po meni srodnih himera, sučeljavam ih, dodeljujem im nove uloge sa željom da ih „angažujem“ u nekoj vrsti žanr scena. Posebno me privlače glave garguja sa razjapljenim čeljustima, u njima tragam i za komičnim i za zlokobnim, tragičnim a njihovim izmeštanjem sa izvornog mesta na katedrali, oduzimanjem njihove izvorne arhitektonske i simboličke funkcije pa smeštanjem u prirodna okruženja, terase, krošnje drveća, vode… trudim se da ih oživljavam, da prestaju da budu skulpture čak da intenziviram njihovo prisustvo do maksimuma, da ih pretvorim u opominjujuće svedoke našeg života a sve u uverenju da kombinovanom grafičkom tehnikom na ručno pravljenom papiru, transfer litografskim postupkom, linorezom i tehnikom chine-colle mogu da osvojim snažan materijalni identitet fotografije kojim bih se maksimalno približila snazi upravo fotografijom uhvaćenih prizora…“

 

Kraći biografski zapis

–          Suzana Vučković rođena je u Vladičinom Hanu 1966. godine.

–          Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi 1987. godine.

–          Diplomirala je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1993, na kojem je 2004. i magistrirala.

–          2015. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu odbranila je doktorski umetnički projekat .

–          Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1994. godine.

–          Inicijatorka je međunarodnog trijenala grafike (2011.) a od 2016. predsednica je Organizacionog odbora Trijenala, ULUS, Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ (Beograd).

–          Radi u zvanju vanrednog profesora na Katedri za grafiku na Fakultetu umetnosti u Prištini, Zvečan – Kosovska Mitrovica.

–          Do sada je održala 22 samostalne izložbe i izlagala na preko 290 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

–          Učestvovala je u brojnim rezidencijalnim programima, grafičkim radionicama i kolonijama u zemlji i inostranstvu a njeni radovi se nalaze u brojnim kolekcijama širom sveta.

 

Izložba je otvorena svakog radnog dana i vikendom od 8 do 20h.

Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

Na osnovu odluke Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Zrenjanina obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim prostorima. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedene mere prilikom posete Kulturnom centru Zrenjanina.