Zrenjanin- Građani Zrenjanina u do sada rekordnom broju okupili su se večeras ispred firme DOO “Prekon” i još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog konstantnog širenja neprijatnih mirisa iz ove firme u narodu poznatijoj kao kafilerija.

 

Građani su na kapiji ove firme okačili slogane poput “Da grad zaustavi smrad” i  “Nećemo privremeno, hoćemo trajno”.

Više od stotinu vozila i motocikala obišlo je delove grada u kojima je neprijatan miris najizraženiji.

Grad Zrenjanin 14. avgusta uručio je  rešenje preduzeću „Prekon“ kojim se privremeno zabranjuje obavljanje proizvodnog procesa u pogonima kafilerije.

Zabrana se primenjuje do dostavljanja rezultata ispitivanja koji dokazuju da nema štetnog uticaja na životnu sredinu, odnosno dok se ne ispita efikasnost uređaja za uklanjanje neprijatnih mirisa.

Do ovoga je došlo zbog toga što se oko 200 građana  obratilo Odeljenju Komunalne milicije zbog neprijatnih mirisa.

U rešenju se navodi da se privremeno zabranjuje obavljanje tehnološkog procesa prećišćavanja otpadnih gasova iz postrojenja za preradu nemetalnih otpadaka i ostataka u Zrenjaninu.

Zabrana se primenjuje do dostavljanja rezultata istraživanja koji dokazuju da nema štetnih uticaja na životnu sredinu, odnosno dok se ne ispita efikasnost uređaja za uklanjanje neprijatnih mirisa (Kur-Majerov toranj). Na kraju se dodaje da žalba izjavljena na ovo rešenje ne odlaže negovo izvršenje.

 

Udruženje građana „Stop kafileriji“ pozdravila je  odluku da se privremeno obustavi rad kafilerije „Prekon“, ali i dalje nastavja sa svim svojim aktivnostima do potpunog zatvaranja pogona.

“Vidite, ništa što je privremeno, nije trajno. Da li to znači da će rad biti nastavljen već sledeće nedelje?!
Mi zahtevamo trajno rešenje problema koji trpimo 15 godina. Niko nije razgovarao sa predstavnicima našeg udruženja, kako bi nas upoznao sa dinamikom trajnog rešavanja problema.
Ovakvi pokušaji neće amortizovati našu energiju. Idemo dalje i još jače. Naše angažovanje neće stati. Iskreno se nadamo da za tim neće biti potrebe i da će oni koji upravljaju našim životima napokon shvatiti da treba da rade za nas, a ne da nas uspavljuju bajkama”, ističu članovi Udruženja “Stop kafileriji”.

Članovi Udružeja pozivaju sve sugrađane da potpišu ranije najavljenu peticiju u nedelju 16. avgusta ispred prodavnice Total Gomex u periodu od 9 do 12 časva.