Zrenjanin- Pozajmno odeljenje Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ za ovaj vikend vam preproučuje tri knjige „Iskupljenje“ , „Severozapad“ i „Krunski svedok“.

 

„Iskupljenje“ je zaista dirljiva priča o lošoj proceni jedne devojčice, proceni koja je uništila nekoliko života. Makjuan priča jasno, bez patetike i ostavlja nas bez daha načinom na koji opisuje štetu nastalu mešanjem u tuđe živote. Velike tragedije ostaju, ne može ih ništa ublažiti, koliko god nam glavna junakinja postajala na momente čak i draga. Čitajte i druge romane Makjuana.

Severozapad” je izuzetan i tragikomičan roman o sudbini četvoro ljudi, o urbanom savremenom životu, koja opisuje sve njegove sfere. Tematski se bavi odnosima između četiri lika koji pokušavaju da se snađu i smeste u londonskom miljeu. Zejdi Smit priča nam o rađanju prijateljstva u detinjstvu, trajanju i narušavanju tog istog prijateljstva.

 

Knjiga, kratki roman, „Krunski svedok“, aktuelna je i danas. Na veoma duhovit način opisan je Jožef Pelikan, glavni junak, koji se koliko uspešno, toliko često i neuspešno nosi sa životnim dešavanjima. Njegova naivnost i prefriganost su gotovo izjednačene, tako da ostajemo u dilemi da li on utiče na situacije ili one na njega. Veoma duhovito i poučno štivo.