Zrenjanin- Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, primio je danas delegaciju Sportskog saveza Srbije, koju su predvodili predsednik Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković. Sastanku su prisustvovali i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković, sekretar Saveza za školski sport Jovan Lekić i direktor Javne ustanove “Sportski objekti” Bojan Mijatov.

Razgovaralo se tom prilikom o proglašenju Zrenjanina za “Evropski grad sporta 2021”, ali je bilo razgovora i o drugim sportskim dešavanjima i aktuelnostima, posebno u svetlu epidemije KOVID-19, čije se posledice značajno osećaju i u sferi sporta.

Predsednik SSS, proslavljeni rvački as Davor Štefanek, rekao je da je formalni razlog današnje posete bio upoznavanje s novim gradonačelnikom, ali s obzirom da on stiže iz sfere sporta, međusobna saradnja je već dugo prisutna.
– Bilo je reči o više tema, a pre svega o Zrenjaninu kao Evropskom gradu sporta, sagledali smo sve činjenice i aktuelnu situaciju koja je teška, a biće takva i u narednom periodu, i da smo tu da jedni drugima pomažemo. Grad Zrenjanin vidi u Sportskom savezu Srbije jednog od partnera u realizaciji tog projekta, a mi takođe u nekim sferama tražimo podršku od grada. Do sada smo imali izvanrednu saradnju, i sa Gradom i sa Sportskim savezom grada i nema razloga da se to ne nastavi i ne podigne na još viši nivo – rekao je Štefanek i dodao da je Zrenjanin za njega poseban grad, u kom je postigao vrhunske sportske rezultate tokom svoje karijere.

– Osam godina sam nastupao za Rvački klub “Proleter”, dobio sam ovde veliku podršku u trenucima jedne životne i sportske prekretnice, i kao član ovog kluba postao svetski šampion i osvajač osam titula klupskog državnog prvaka u osam godina, tako da je, uz rodnu Suboticu, ovo svakako moj drugi grad, za koji me vezuju najlepše sportske uspomene. Zahvaljujem se Zrenjaninu na svemu tome, a kao grad sporta imaćete maksimalnu podršku Sportskog saveza Srbije – napomenuo je Štefanek današnjim domaćinima.

On je, ujedno, najavio i oproštaj od aktivnog bavljenja rvanjem, na predstojećem Svetskom kupu, ekvivalentu Svetskog šampionata, planiranom da se održi u Beogradu u decembru ove godine.

Tokom razgovora ocenjeno je da sport ne bi trebalo da trpi usled aktuelne situacije i da se svi učesnici takmičenja moraju pridržavati epidemioloških mera, te da će se Sportski savez Srbije pridržavati svih odluka Kriznog štaba Republike Srbije koje se tiču organizacije sportskih događaja.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ističe da je za grad velika čast kada ugosti takvog sportistu, svetskog i olimpijskog šampiona, i nekog ko je značajan deo sportske karijere proveo upravo u Zrenjaninu.
– Još veća je čast kada se on nalazi na čelu “krovne” sportske organizacije Srbije, jedne od najmasovnijih na Balkanu, onda, naravno, razgovaramo o sportskim temama, našoj istoriji, planovima za budućnost, i u tome imamo veliku podršku Saveza za sport Srbije. Titula koju smo dobili i koju treba da opravdamo naredne godine, nije titula samo grada Zrenjanina, već i priznanje za Pokrajinu, za Republiku Srbiju, to je priznanje za celokupan srpski sport i mislimo da su nam najbolji partneri u tome sportske institucije, naravno uz Ministarstvo omladine i sporta i Pokrajinski sekretarijat i danas je to bila glavna tema razgovora. Takođe, pružili smo i maksimalnu podršku našem predsedniku, i sportisti, koji će za mesec dana u Beogradu završiti takmičarsku karijeru – rekao je gradonačelnik Zrenjanina.

Tekst:zrenjanin.rs