Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, obeležen je danas u Zrenjaninu polaganjem venaca na spomen-ploču pukovniku Dragutinu Ristiću – Brigadiru i oslobodiocima grada u Prvom svetskom ratu u holu Gradske kuće. Cveće na spomen-ploču Brigadiru Ristiću, komandantu pešadijske brigade Gvozdenog puka “Knjaz Mihailo”, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek, su položile delegacije Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga i Komande Banatske brigade i Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu. U ime Grada Zrenjanina venac su položili načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović i član Gradskog veća Dragan Gudžev.

 

.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su u francuskom gradu Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončana ratna dejstva na zapadnom frontu. Silama Antante – Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji – kao saveznička sila priključila se Kraljevina Srbija i dala izuzetan doprinos ukupnoj pobedi u Prvom svetsku ratu i slamanju Austrougarske monarhije.

Iako su učesnice rata stavile potpis na dokument o primirju, Prvi svetski rat je na našim prostorima, konkretno u Velikom Bečkereku, potrajao još nekoliko dana, sve do 17. novembra, kada je u grad ušla srpska vojska i kada je i formalno vlast prešla u ruke Srpskog narodnog odbora. I ovaj značajan datum u istoriji grada biće dostojno obeležen narednog utorka.

 

 

Od 2012. godine Dan primirja se u Republici Srbiji obeležava kao državni praznik i na 102. godišnjicu od okončanja Velikog rata, ove godine u specifičnim uslovima ograničenja većih okupljanja, širom zemlje odaje se pošta ličnostima iz tog perioda naše istorije i polažu venci na spomen-obeležja posvećena Prvom svetskom ratu.

 

Tim povodom, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević rekla je da period Prvog svetskog rata spada među najteže, ali i najslavnije periode u istoriji srpskog naroda, i da moramo biti ponosni na ulogu Srbije u tom ratu, njenu pripadnost saveznicima i ogromne žrtve koje je podnela.
– Naša je obaveza i dužnost da to pamtimo, da ne zaboravljamo da odamo počast svima čiji su životi utkani u slobodu koju danas imamo, u kojoj živimo i gradimo budućnost. Srbija je danas zemlja koja napreduje, razvija se i gradi siguran put u bolju budućnost – poručila je načelnica Vučurević, koja je danas, ispred delegacije Srednjobanatskog okruga, položila venac na spomen-ploču posvećenu Brigadiru Ristiću i oslobodiocima grada 1918. godine.

Izvor:zrenjanin.rs