Zrenjanin – Pre više od dve godine, tačnije 14. jula 2018. godine, Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Irinej, sa episkopima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, u prisustvu velikog broja vernika, crkvenih velikodostojnika i predstavnika lokalne samouprave osveštao je Hram Svetog Oca Nikolaja na Zelenom Polju.

.

Pogledajte video prilog OVDE

Patrijarh SPC Irinej preminuo je, 20. novembra, u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom.

Podsetimo, Hram Svetog Oca Nikolaja u Baranjskoj ulici, u zrenjaninskom naselju “Zeleno polje”, prvi je novosagrađeni pravoslavni hram u gradu nakon dva veka koji se osvećuje. Počeo je da se gradi 2015. godine, a posvećen je Svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu, krsnoj slavi porodice Dević, koja se obeležava 19. decembra. Zamisao zadužbinara bila je da hram sagradi na korist narodu i pravoslavnim vernicima grada Zrenjanina, ali ga je prerana smrt omela u ostvarenju te želje. Hram je sagradila porodica, uz podršku Grada Zrenjanina i Srpske pravoslavne Eparhije Banatske.

Vojslav Dević živeo je i radio u Minhenu, a rođen je u Zrenjaninu. Negova zamisao bila je da, iz stečenog imetka ovaj pravoslavni hram ostavi kao zadužbinu svom narodu, ali nije dočekao realizaciju te ideje. Njegova majka nastavila je započeto, a inicijativu su podržali i protonamesnik hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu Radivoj Nađalin i Grad Zrenjanin.

Akademski slikar Gojko Ristanović, započeo je oslikavanje Hrama Svetog Nikolaja na Zelenom polju početkom 2017. godine i nakon više od godinu dana freskopis na oko 500 kvadratnih metara je završen.