Zrenjanin- Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura učestvovao je danas u radu sednice Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga koju je sazvala načelnica okruga Snežana Vučurević, a na kojoj je, između ostalih, jedna od tačaka bila aktuelna epidemiološka situacija u našem okrugu.

 

 

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u gradu, gradonačelnik Simo Salapura ponovo je uputio apel građanima za poštovanje svih mera protiv širenja koronavirusa kako bi se zaustavilo širenje virusa i sačuvali životi i zdravlje ljudi.

Govoreći o trenutnoj situaciji direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin Zdravko Ždrale rekao je da je situacija veoma teška i ozbiljna, kao i da je zabeležen stalni trend rasta broja obolelih.

 

Kako je rekao, prema poslednjim podacima dobijenim iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u gradu Zrenjaninu do sada je obolelo 1.110 ljudi, broj aktivnih je 774, u Novoj Crnji obolelo je ukupno 63 lica, a aktivnih slučaja je 41, u opštini Žitište ukupan broj obolelih je 85, aktivno je 52 slučaja, u opštini Novi Bečej registrovano je 76 obolelih, aktivnih je 50, dok je u opštini Sečanj 38 ukupno obolelih, a aktivnih 22.
– Brojke su neumoljive i vrlo ozbiljne, sa očekivanom tendencijom rasta – rekao je Ždrale i naveo da postoji stalna koordinacija između zdravstvenih ustanova.
Ukazao je i na činjenicu da je koronavirus ušao u zdravstveni sistem, među zdravstvene radnike, što je veliki problem.

O situaciji u zdravstvenim ustanovama govorili su i direktorka Specijalne bolnice za plućne bolesti Svetlana Jovanović i direktor Opšte bolnice “dr Đorđe Joanović” Igor Kitaresku.