Akademik Svetomir Arsić Basara (1928) dobitnik je nagrade Vukove zadužbine za umetnost, odnosno za retrospektivnu izložbu pod nazivom „Svetomir Arsić Basara – Radovi (1998 – 2018)“, koja je bila predstavljena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 11. oktobra do 20. novembra 2019. godine. Pre gostovanja u Zrenjaninu, izložba je premijerno predstavljena u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Odbor za dodelu nagrade činili su članovi žirija: prof. Svetislav Božić, dopisni član SANU (predsednik), Rada Đuričin, dr Milijana Simonović, Pavle Medaković, Đorđe Malavrazić, Mirko Demić i dr Branko Zlatković. Nagrada Vukova zadužbina dodeljuje se za period od oktobra 2019. do oktobra 2020. godine.

Izložba skulptura Svetomir Arsić Basara  – Radovi (1998 – 2018), organizovana je  povodom jubileja – devedeset godina od rođenja autora. Ovo je prva samostalna izložba akademika Basare u Zrenjaninu, u njegovoj umetničkoj karijeri dugoj šest decenija. Na izložbi je prikazano 28 skulptura, u drvetu, gvožđu i tehnici bronze. Izloženi su bili primeri pojedinačnih skulptura, kao i radovi iz nekoliko ciklusa na kojima je Basara radio u periodu od 1998. do 2018. godine. Ističu se Sveti ratnici (bronza, 1999), skulptura Mač u Hristovoj ruci (drvo i metal, 2001), skulpture iz ciklusa (Ne)milosrdni anđeo (metal, 2002/2005/2009), Oklopnik cara Lazara (više skulptura, drvo i metal, 2003–2012), Car Lazar (drvo i metal, 2015), Putir Nemanjića (drvo i metal, 2017), skulpture iz ciklusa Simfonija (drvo i metal, 2017–2018), Egzodus  ruralni (drvo i metal, 2017), i Egzodus urbani (drvo i metal, 2018). Tokom trajanja izložbe, održana su četiri stručna vođenja kroz izložbu, a ukupan broj posetilaca bio je 1740.

Narodni muzej Zrenjanin kao ustanova kulture koja se bavi zaštitom, prezentacijom i interpretacijom materijalnog i nematerijalnog zavičajnog kulturnog nasleđa, naročitu pažnju posvećuje svojoj programskoj, odnosno izložbenoj delatnosti. Velikim zalaganjem uprave i zaposlenih u Muzeju, uz neizostavnu podršku lokalne samouprave, proteklih godina bili smo u mogućnosti da publici predstavimo dela renomiranih srpskih likovnih umetnika – Uroša Predića, Paje Jovanovića, Milana Konjovića, Vladimira Veličkovića, i dr., kao i akademika Basare, jednog od najznačajnijih aktivnih autora u istoriji srpske savremene skulpture.

U Basarinom stvaralaštvu koje traje punih šest decenija, prešao je dug put, ostvarivši obiman i nezaobilazan opus u istoriji savremene srpske skulpture. Njegovo delo razvijalo se od ekspresivnih radova, preko asocijativne apstrakcije, da bi osamdesetih godina 20. veka njegovo stvaralaštvo postalo neraskidivo povezano sa sudbinom naroda. Njegova umetnost od tada postaje angažovana, sa naglaskom na duhovnom i nacionalnom biću, povezano sa Kosovom, kosovskim mitom i stradanjem (skulpture Majka Srbija, ciklus (Ne)milosrdni anđeo, Mač u Hristovoj ruci…). Teme iz kojih Basara crpi stvaralačku energiju su besmrtnost kosovskog mita, slava srpskih vitezova, lepote srpskih manastira, slavna srednjovekovna Srbija i dinastija Nemanjića. Kako se i navodi u obrazloženju nagrade, njegova stvaralačka filozofija može se ogledati u sledećoj misli: “Bez Zavičaja ne postoji put u umetnost, jer Zavičaj stvara predodređenost”.

Čestitamo akademiku Basari na prestižnoj nagradi koja mu je dodeljena povodom izložbe „Svetomir Arsić Basara – Radovi (1998-2018)“ i velika nam čast što je predstavljena u Salonu zrenjaninskog Muzeja.

„Ne okrećem se više prema svetu kao uzoru, već prema ambijentu u kojem živim, iz kog sam ponikao; okrećući se tradiciji svog naroda, tražim identitet, dokaz o korenu, pravo na budućnost“. (Citat iz pristupne besede Svetomira Arsića za SANU, za čijeg je člana izabran 1994. godine.)