Institut za javno zdravlje Vojvodine nastavlja da ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao izvanrednu , sa stabilizacijom trenda bolesti na visokim nivoima.

 

Trenutno je broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini 40.349. Institut procenjuje da je taj broj daleko veći. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 11.502, slede Pančevo sa više od 4300, Subotica sa više od 2700, Zrenjanin sa više od 2500, Bačka Palanka sa više od 1500, zatim Kikinda sa više od 1400, Sremska Mitrovica sa više od 1000 i Vrbas sa skoro 1000 registrovanih aktivnih slučajeva.

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 1794 novih slučajeva. Visok nivo bolesti je registrovan u svim opštinama. Prema broju novih slučajeva, najveći broj registrovan je u Novom Sadu, 509. Situacija je i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

 

Zdravstveni sistem je i dalje u izuzetno teškoj situaciji. Zaposleni u zdravstvu čine sve napore da održe funkcionisanje sistema.

 

U ovom trenutku na teritoriji svih opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna.

 

Institut poziva sve da nastave sa neophodnim strogim sprovođenjem najavljenih mera za kontrolu prenosa bolesti kako bi se umanjile posledice trenda povećanja broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine traži od građana Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje im da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

Poštovanje fizičke udaljenosti od najmanje 2 metra;
Izbegavanje boravka u zatvorenom prostoru gde boravi veliki broj ljudi, poput restorana u kasnim satima, raznih proslava, zabava na kojima se glasno peva i govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer omogućava prenos većih količina klica i pojavu ozbiljnije kliničke slike;
Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno tamo gde je veliki broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace itd.);
Obavezna primena maske za hronične pacijente starije od 65 godina i na otvorenom;
Za zdravlje je preporučljivo nositi zaštitne maske na otvorenom
Redovno pranje ruku ili upotreba sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola;
Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.