Zrenjanin- Tradicionalna novogodišnja svečanost dodela Nagrada Grada Zrenjanina ove godine održana je u skromnijem obimu i uz poštovanje svih propisanih mera zaštite.

 

Komisija za dodelu nagrada i priznanja donela je odluku da Nagrada grada Zrenjanina za 2020. godinu pripadne zdravstvenim ustanovama sa teritorije grada koje su podnele najveći teret u borbi protiv epidemije izazvane virusom KOVID-19, kao i volonterima organizacije Crvenog krsta, za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva tokom epidemije. Prevladalo je mišljenje da u protekloj, krajnje specifičnoj godini, koju je u svemu obeležila epidemija, Grad Zrenjanin na ovakav način treba da oda priznanje ustanovama i zaposlenim u njima koji su bili izloženi najvećem pritisku, koji još uvek traje i zahteva velike profesionalne i ljudske napore u zaštiti stanovništva našeg regiona od zaraze.

Prestižnu nagradu uručili su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Čedomir Janjić.

DOBITNICI NAGRADE GRADA ZRENJANINA ZA 2020. GODINU SU:

Opšta bolnica “Đorđe Joanović” Zrenjanin

Specijalna bolnica za plućne bolesti “Dr Vasa Savić” Zrenjanin

Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Rusanda” Melenci

Zavod za javno zdravlje Zrenjanin

Dom zdravlja Zrenjanin

Volonteri organizacije Crvenog krsta Zrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura zahvalio se lauratima na doprinosu u borbi protiv pandemije korona virusa i podsetio se na rezultate rada lokalne samouprave u godini na izmaku.

„Ispraćamo godinu kakvu ne bi želeli da nam se više ponovi, godinu koju bi što pre hteli da zaboravimo, ali je iskustvo koje nam je donela učinilo da postanemo jači, da drugačije gledamo na vreme koje dolazi.

U protekloj godini posebno smo osetili i naučili šta znače solidarnost i humanost. Prošli smo kroz mnogo neizvesnosti i izazova, a sve što smo planirali i počeli da realizujemo ostalo je u drugom planu borbe protiv epidemije, očuvanja našeg zdravstvenog sistema i zdravlja stanovništva. Naši lekari i zdravstveno osoblje uložili su nadljudske napore u savladavanju epidemije i ja im na tome odajem posebno priznanje i zahvalnost.

Uprkos brojnim problemima, investicije u gradu nisu zaustavljene i verujem da nam naredna godina donosi mnogo toga što će biti zapaženo i istaknuto i u mnogo širim okvirima. Mnogi bi gradovi, i znatno veći od Zrenjanina, poželeli jedno takvo gradilište, kakvo trenutno imamo u našoj industrijskoj zoni. Naspram njega nalaziće se centralni gradski prečistač otpadnih voda, a prema tehničkoj dokumentaciji koja se radi, u blizini će biti i jedan od izlaza Zrenjanina na novi auto-put prema Beogradu i Novom Sadu, investicija o kakvoj donedavno nismo mogli ni razmišljamo.

I dalje postoji potražnja za novim lokacijama za gradnju stanova, veliki trgovinski lanci su procenili da treba da se šire u Zrenjaninu i otvaraju nove objekte i svi ti snažni ekonomski pokazatelji ulivaju nadu i donose nam optimizam za naredni period. Posebno moramo biti ponosni na titulu “Evropskog grada sporta” i u narednoj godini opravdati je na najbolji način. Zaslužili smo ovo priznanje kao grad Zrenjanin, ali je to titula i za Vojvodinu i za Srbiju, i ostaće zabeleženo da je Zrenjanin prvi grad u našoj zemlji koji je postao “Evropski grad sporta”. Prioritet za ovu oblast nam je završetak rekonstrukcije Gradskog stadiona, ali i dalja popularizacija sporta i fizičke kulture.

Nadam se i radiću na tome, da pomenute velike investicije pokrenu i rešavanje drugih, manjih problema, kojih smo svesni da postoje i od kojih ne bežimo. Verujem da ćemo se uspešno izboriti sa izazovom epidemije i sve snage usmeriti na otvaranje novih radnih mesta, novih gradilišta, rešavanje svakodnevnih problema, stvaranja uslova za dalji razvoj grada i bolji život naših sugrađana“, istakao je gradonačelnik Simo Salapura.

Gradonačelnik Zrenjanina iskoristio je priliku i građanima našeg grada uputio čestitke povodom predstojećim praznika.

„Danas smo se prevashodno okupili da čestitamo dobitnicima “Nagrade grada”, ali i da svima vama, i svim građanima Zrenjanina, poželimo, pre svega, dobro zdravlje, svaku ličnu i porodičnu sreću“, rekao je Salapura.