Peta po redu sednice Skupštine grada, kojom je predsedavao Čedomir Janjić, zbog propisanih epidemioloških mera, održana je danas u velikoj sali Kulturnog centra.

Odbornici Skupštine usvojili su Odluku  građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Zrenjanina, Odluku o donošenju izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Jugoistok“ u Zrenjaninu, kao i Odluku o donošenju izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Centar“ u Zrenjaninu.

U nastavku sednice, kako je predviđeno dnevnim redom, usvojili su i Odluku o izradi izmene i dopune Plana detaljne regulacije radne zone “Jugoistok I“ u Zrenjaninu, Rešenje o izmeni Rešenja o određivanju doktora medicine za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica umrlih van zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti, Zaključak u vezi opredeljivanja dela katastarske parcele za potrebe konkurisanja grada Zrenjanina na konkurs UNOPS-a (United Nations Office for Project Services) za izgradnju namenjenu zbrinjavanju ugroženih grupa sa teritorije grada, kroz program podrške EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji i Izveštaj o radu Službe za budžetsku inspekciju grada Zrenjanina za 2020. godinu.

Dnevni red dopunjen je zatim i tačkom koja se odnosila na pokretanje likvidacije nad javno komunalnim preduzećem “Zrenjaninska objedinjena naplata”, Predlogom rešenja o davanju saglasnosti na odluku o izmeni statuta Apoteke Zrenjanin, Finansijski plan Apoteke za 2021. godinu, kao i Predlog zaključka o prihvatanju izmena u poslovanju preduzeća “Pijace i parkinzi” za 2021. godinu.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je po završetku sednice, u izjavi novinarima, rekao da se Grad Zrenjanin trudi da uvek bude dostupan investitorima i ispoštuje većinu zahteva, naravno, vodeći računa da urbanistički ne ugrozi dalji razvoj grada.
– To pokazuju i česte izmene odluka koje donosimo, kada su planovi detaljne regulacije u pitanju, jer, želimo da stvorimo uslove da se u našem gradu investira i da investitori ne traže druge sredine. Tako smo danas usvojili izmene planova za “Centar” i “Jugoistok” kome pripada najveći deo Mesne zajednice “Dositej Obradović”, a pristupili smo i izmeni odluke koja se tiče radne zone gde do sada nismo imali mogućnost da se gradi gradilišni kamp – rekao je Santovac.

Naglasio je da je ta tačka doneta jer sigurno postoje investitori koji prilikom izgradnje objekata žele da u okviru svoje parcele, ili pored nje, naprave gradilišni kamp koji će biti privremenog karaktera.
-Želimo da ubrzavamo procedure, da ubrzavamo mogućnost lakšeg dobijanja dozvola za gradnju i samim tim da budemo konkurentniji kada su investitori u pitanju. Ono što obeležava ovu sednicu i rad Gradske uprave u prethodnom periodu jeste pokušaj da se na što više konkursa javimo sa ciljem dobijanja sredstava za gradnju u našem gradu. Danas smo doneli odluku i očekujemo da dobijemo i građevinsku dozvolu za izgradnju stanova namenjenih ugroženim kategorijama i da za taj objekat konkurišemo na razne konkurse. Želja je da u našem gradu imamo takav objekat, a nastavićemo da apliciramo i očekujemo učešće i na konkursu Uprave za kapitalna ulaganja za drugu fazu rekonstrukcije stadiona, što zapravo znači dobijanje kompletne celine kada je reč o stadionu u Karađorđevom parku – rekao je Santovac.

 

Izvor:zrenjanin.rs