Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se 15. februara sa ciljem podizanja svesti o malignim bolestima u dečijem uzrastu. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da se u svetu godišnje postavi oko 300.000 dijagnoza malignih bolesti kod dece uzrasta 0-19 godina.

Najčešće vrste malignih bolesti u dečjem uzrastu bile su leukemije, tumori mozga, limfomi, neuroblastom i Vilmsov tumor. Rana i tačna dijagnoza malignih bolesti kod dece, praćena efektivnim lečenjem, treba da bude cilj uspešnog pristupa u kontroli ovih bolesti.

Uspeh izlečenja raka kod dece je veliki, znatno veći nego u populaciji odraslih. U visokorazvijenim zemljama sveta, stopa preživljavanja dostiže čak 84%, a važno je napomenuti i da je ona u porastu čak i u pojedinim delovima sveta koji imaju slabije razvijene resurse ukoliko postoji lokalna i međunarodna podrška u ovoj oblasti.

Rano otkrivanje i tačna dijagnoza malignih bolesti kod dece mogu značajno uticati na povećanje verovatnoće preživljavanja, bolji odgovor bolesti na terapiju kao i manje skupo i manje intenzivno lečenje. Postizanje boljeg efekta programa koji promovišu adekvatan pristup u ranom prepoznavanju i tačnoj dijagnostici malignih bolesti u dečjem uzrastu, ostvarivo je kao zajednički cilj (koji obuhvata i zajedničku akciju) vladinih tela, nevladinih organizacija kao i roditeljskih i udruženja građana.

Najčešće maligne bolesti kod dece predškolskog uzrasta u 2019. godini odnose se na maligne neoplazme krvi i limfnog tkiva, na drugom mestu su maligne neoplazme organa za varenje. Zatim slede maligne neoplazme mokraćno-polnog sistema i zloćudni tumori štitne žlezde i drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem , potom maligne neoplazme oka, mozga i drugih delova CNS-a i neoplazme iz grupe sistema za disanje i sekundarnih zloćudnih tumora nedovoljno definisanih i neoznačenih.

Izvor: Zavod za javno zdravlje Beograd