Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura doneo je prva rešenja kojim se utvrđuje pravo na finansijsku podršku Grada Zrenjanina za lečenje maloletne dece. Jednim rešenjem odobrena su maksimalna sredstva za učešće u lečenju deteta u inostranstvu, dok se ostala doneta rešenja tiču dijagnostičkih postupaka i nabavke ortopedskih pomagala, u skladu sa uslovima propisanih javnim pozivom Grada Zrenjanina.

Odlukom gradonačelnika, budžetska sredstva Grada Zrenjanina u iznosu od 2,1 miliona dinara, namenjena organizovanju novogodišnjeg programa, presumerena su u humanitarne svrhe. Iznos od 600.000 hiljada dinara iskorišćen je za nabavku 600 novogodišnjih paketića, koji su dodeljeni deci iz porodica korisnika ustanova socijalne zaštite, dok je 1,5 milion dinara izdvojen za lečenje maloletne dece s prebivalištem na teritoriji Grada Zrenjanina.

Nakon objavljenog javnog poziva, do sada je stiglo devet zahteva za finansijsku podršku ove vrste. Osim donetih rešenja, nekoliko zahteva je još u proceduri i podnosioci su pozvani da dopune medicinsku dokumentaciju, koja čini jedan od neophodnih uslova za odobravanje sredstava.

Postupak sprovođenja javnog poziva obavlja stručna komisija imenovana posebnim rešenjem gradonačelnika. Komisija utvrđuje ispunjenost uslova na finansijsku podršku za lečenje maloletne dece, donosi ocenu i mišljenje i daje predlog o visini finansijske podrške po podnetom zahtevu za lečenje dece. Visina finansijske podrške se, na predlog komisije, utvrđuje rešenjem gradonačelnika u svakom konkretnom slučaju, maksimalno može iznositi 150.000,00 dinara po podnetom zahtevu i isplaćuje se u jednokratnom iznosu.

Javni poziv ostaje sve do utroška sredstava za tu namenu, objavljen je na stranici sajta Grada Zrenjanina, i u njemu su navedeni kriterijumi i rokovi za ostvarivanje ovog prava, kao i dokumentacija koju je potrebno priložiti.

Na osnovu tog javnog poziva, roditelji ili staratelji maloletne dece mogu i dalje da konkurišu za lečenje, nabavku lekova, ortopedskih pomagala, operativnih zahvata, dijagnostičkih postupaka i drugih medicinskih procedura kako na teritoriji Republike Srbije, tako i u inostranstvu, kao i za obezbeđivanje lečenja u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srbiji uz angažovanje inostranog zdravstvenog stručnjaka.