Zrenjanin- Pogledajte program Kulturnog centra za februar:

  • FEBRUAR 2021.
  • Ciklus „Filmska lektira“, pozorišna komedija, izložbe, tribina, Vojvođanski brass festival, onlajn dečje radionice, gostovanje XV likovnog salona „30X30“

 

  • U toku
  • Retrospektivna izložba Dušana Šešuma

 Do 3. februara

U izložbenom salonu Kulturnog centra u toku je Retrospektivna izložba Dušana Šešuma. Publika će do 3. februara moći da pogleda 23 likovna rada ovog zrenjaninskog umetnika.

 

 

 IZLOŽBA MIHALA ĐUROVKE

„PROGRAMIRANJE OSEĆAJA U BOJI“

Od 4. februara do 3. marta 2021.

Izložba Mihala Đurovke – „Programiranje osećaja u boji“ biće otvorena u četvrtak, 4. februara u 18h u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Izložba sadrži oko 40 slika različitih formata rađenih tehnikom – ulje na platnu.

          Program otvaranja može da se prati i na FB stranici Kulturnog centra.

 

 

O likovnom izrazu

O Đurovkinom radu iz likovne kritike izdvajamo kraća zapažanja Lazara Simonovića: „Fluorescentni, odnosno, sintetički bojeni opsezi, približni emanacijama monitora i katodnih cevi, u funkciji su namere da kolori i kompoziciona obličja, optičkim iluzivizmom i kinetikom izazovu određeni stav i sud kod posmatrača.

U neposrednoj vezi je i umetnikovo apsolutno samoodricanje  od bilo kakve figurativne opažajnosti koja bi eventualno plenila, ali izvesno i odvlačila pažnju od primarnog, tj. sučeljavanja boja i oblika, kao elementarnih i „molekularnih“ poredaka stanja i stvari.

……fizionomiju i teoretsku celinu kompozicije Mihal Đurovka postigao je kretanjima i susretanjima sličnog sa sličnim, uvek oko istog misaonog stožera , a rafinmani načini na koje je to činjeno, svrstavaju umetnika u malobrojnu  ligu onih koji, prevashodno intelektualnim procesima, stvaraju kreativnu opažajnost.“…

 

Kraći biografski zapis

Mihal Đurovka je rođen 4. oktobra 1972. godine u Novom Sadu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Halila Tikveše i Jovana Rakidžića. Član je likovnih udruženja –  SULUV i ULUS. Izlagao na 31 samostalnoj i 99  kolektivnih izložbi u zemljii i nostranstvu. Na 15. Bijenalu slovačkih likovnih umetnika u Srbiji dobio je Nagradu Karola Miloslava Lehotskog za samostalnu izložbu Šume i ravnice organizovanoj u Ženevi.  Njegova dela se nalaze u galerijskim i privatnim zbirkama u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Italiji, Slovačkoj i Švajcarskoj. Zaposlen je u OŠ “Ljudovit Štur” u Kisačui i u OŠ “Milica Stojadinović Srpkinja” u Vrdniku. Živi i stvara u Kisaču.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA

– Onlajn radionice

 

Svake subote u 10 časova na FB stranici Kulturnog centra održava se onlajn dečji program. Osnovni programski koncept  je sagledavanje velikog broja pitanja i pružanja odgovora kroz niz praktičnih saveta koja su važna za razvoj deteta i koja pomažu roditeljima u njihovom odrastanju.

U nastavku pogledajte predviđeni raspored radionica koje će se održati u februaru.

 

 

  1. februar
    –   “Zdravkova školica”
    – Persu kutak za zdrav trenutak
    – Iron sportski izazov13. februar
    Škola računara “Nimiko” nastavlja serijal – ‚‚Kako pametno koristiti Internet‚‚
    – Persu kutak za zdrav trenutak
    – Iron sportski izazov20. februar
    “Da bi bio jak, budi majstor u govoru jer čovekova snaga je u
    jeziku, a govor je jači od svake borbe.“
    Radionica  će se voditi osnovnim načelima asertivne komunikacije – “Zastupam sebe,poštujem tebe”
    a  realizovaće  je profesor Siniša Garčev.
    – Persu kutak za zdrav trenutak
    – Iron sportski izazov
    27. februar

    – Radionica Centara za edukaciju “Stvarno važno“ sa Ljubicom Kozinom dečijim
    psihologom
    – Persu kutak za zdrav trenutak
    – Iron sportski izazov

 

 

Podsetnik

  • U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR – ukoliko žele,  snime svoj  video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije očekuju vredne nagrade. Video prilozi  šalju se na e-mail: nikoleta@kczr.org

 

  • Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, “Persu marketi” i prodavnica sportske opreme i rekvizita “Iron”.

 

 

 

 

 

 

 

PETAK, 12. FEBRUAR

POZORIŠNA KOMEDIJA

“JA (O) MENI”

  • Velika sala KCZR
  • – 19h

Pozorišna komedija “Ja (o) meni” biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 12. februara. Dinamična komedija, prepuna duhovitih dijaloga u kojoj igraju Srđan Ivanović i Mina Lazarević počinje u 19 časova. Tekst i režiju predstave potpisuje Teča Velimir. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od ponedeljka, 1. februara po ceni od 1000 dinara. Radno vreme biletarnice je svakog  radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

 

 

 

Dodatne informacije o prodaji karata:

023/566-712

063/562783

 

O predstavi

Ja(o) meni, je uobičajeni vapaj svakog pojedinca kada se sretne sa administracijom na ovim prostorima, pa tako i izvesnog Blagoja Panajotovića (Srdjan Ivanović), koga pozivaju u regrutni centar gde ga dočekuje lekar-psihijatar po činu kapetan Ljudmila Krga (Mina Lazarević) i tu kreće niz peripetija i urnebesnih situacija da se dokaže da li je gdin. Panajotović sposoban ili doživotno nesposoban… Njima je za ovo trebalo oko 75 minuta, a koliko ća dugo vas držati ovaj utisak videćemo…

 

 

Podsetnik

Za predstavu je ograničen broj karata-prodajnih mesta.

  • Program se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.
  • Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, ograničen broj prisutne publike, propisana dezinfekcija i držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.

 

 

GOSTOVANJE ZRENJANINSKOG LIKOVNOG SALONA „30X30“

  • GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI Kulturnog centra Pančevo

Od 17. februara do 10. marta 2021.

 

Od 17. februara do 10. marta izložba XV likovnog salona „30X30“ Kulturnog centra Zrenjanina – „Vreme maski – Koja je tvoja?“ gostovaće u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva (ul.Vojvode Živojina Mišića br. 1.).

  • Kulturni centar Zrenjanina i autor projekta mr Milutin Mićić organizovali su 2020. konkurs za profesionalne likovne umetnike za XV likovni salon „30X30“. Pored slobodnih rešenja autori su se predstavljali sa jednim radom na slobodnu temu ili sa temom-zadatkom: „Vreme maski – Koja je tvoja?“.

Autor konkursa smatra da ovo problemsko promišljanje otvara sve aspekte našeg odnosa prema stvarnosti, kako lokalno, tako i globalno – Kako ti je kada moraš da nosiš masku? Kako ti je kada si prinuđen da menjaš maske? Kako ti je kada se prilagođavaš? Kako ti je kada nosiš masku koju ne voliš? Kada je nekreativna? Kada te predstavlja lažno? Zašto ljudi nose tuđe maske? Kakvih sve maski ima na ljudima? Kakav je danas odnos lažnih maski i autentičnih ljudi? Kakvi postajemo zbog maski?…

 

Izložbom se predstavlja 150 radova autora iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije i Slovenije koji su rađeni u svim tehnikama i disciplinama, dimenzija 30X30. Na sada već prošlogodišnjem konkursu, nagrađena su tri autora. Prvu nagradu je dobio Dejan Trivunac iz Beograda, drugu – Jovan Blat iz Kikinde a treću je osvojio Aleksandar Siker iz Martinaca.

  • Nakon zrenjaninske i beogradske izložbe, u februaru radovi se izlažu u pančevačkoj Galeriji savremene umetnosti, u martu je predviđeno gostovanje izložbe Međunarodnog likovnog salona “30X30” u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici a novosadska publika će imati priliku da pogleda postavku, u toku aprila,  u Galeriji „Tribina mladih“ u Kulturnom centru Novog Sada.

 

 

 

FILMSKI PROGRAM KCZR

  • „Filmska lektira“

U okviru filmskog programa Kulturni centar u toku februara organizuje ciklus – „Filmska lektira“. Projekcije su svake srede i četvrtka od 20h u Maloj sali Kulturnog centra. Ulaz je besplatan.

  • SREDA 3. I ČETVRTAK, 4. FEBRUAR

FILM: „Jednooki Džek“/ One-Eyed Jacks (1961, USA, 141′)

Ovaj američki vestern je jedino režisersko ostvarenje Marlona Branda u kojem je ujedno i nosilac glavne uloge. Nakon bekstva iz zatvora odmetnik (Marlon Brando) kreće u potragu za partnerom koji ga je izdao a kojeg tumači Karl Malden. Film je veoma značajan istoričarima kinematografije jer su u njemu zabeleženi trajno značajni filmski elementi vezanio za tehniku snimanja kao i kategorizaciju filma u grupu anti-vesterna u kojem negativac zadobija naklonost publike i odstupa od dotadašnjih pravila građena likova u klasičnom vestern filmu. Film je osvojio dve nagrade u San Sebastijanu 1961, a naredne godine nominovan je za nagradu „Oskar“.

  • SREDA, 10. I ČETVRTAK, 11. FEBRUAR

FILM: „Apaloza“/The Apaloosa (1966, USA, 99′)

Američki vestern film u kojem igraju Marlon Brando, Anjanette Comer, John Saxon i dr.

Režija: Sidney J. Furie.

Lovac na bivole planira da započne novi život pomoću svog veličanstvenog pastuva Apaloze i sa  prijateljem pokrene farmu za uzgoj konja. Ali nada o boljoj i mirnoj budućnost, nizom događaja, ubrzo nestaje…

  • SREDA, 17. I ČETVRTAK, 18. FEBRUAR

FILM: „Ružni Amerikanac“/The Ugly American (1963, USA, 115′)

Američki igrani film urađen po adaptaciji istooimenog romana iz 1958. Glavne uloge tumače Marlon Brando, Eidži Okuda i Suzan Čurč. Režija: George Englud. Radnja je smeštena u fiktivnu zemlju Jugoistočne Azije koja se nalazi na ivici građanskog rata. Prema mišljenju kritike film u sebi sadrži elemente kritike američke diplomatije…

  • SREDA, 24. I ČETVRTAK, 25. FEBRUAR

FILM: “Grofica iz Hong Konga”/A Countess from Hong Kong (1967, Engleska-USA, 120’)

Rediteljsko delo Čarli Čaplina sa Sofijom Loren i Marlon Brandom u glavnim ulogama u žanru romantične komedije o ruskoj grofici koja je na brodu slepi putnik sa čvrstom namerom odlaska u Ameriku u novi život. Tokom plovidbe skriva se u apartmanu – kabini američkog diplomate-milionera. Čarli Čaplin je napisao i scenario i muziku za ovu komediju, ujedno u jednoj od manjih uloga poslednji put je i igrao u filmu…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UTORAK, 23. FEBRUAR

  • Tribina
  • „Pandemija i teorije zavere“

Tribina – „Pandemija i teorije zavere“ biće održana u utorak, 23. februara u Maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 sati. Uvodno izlaganje održaće Miroslav Samardžić, politikolog.

 

 

 

XV VOJVOĐANSKI BRASS FESTIVAL

SUBOTA, 27. FEBRUAR

Gradski duvački orkestar Zrenjanin  i Aktiv limenih duvača muzičkih škola Vojvodine u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanin, Muzičkom školom „Josif Marinković“ – Zrenjanin i WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles) ove godine organizuju XV VOJVOĐANSKI BRASS FESTIVAL  koji će se održati 27. 2. 2021. u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanin sa početkom u 15 sati.

 

  • Na festivalu će učestvovati učenici limenih duvačkih odseka iz skoro svih vojvođanskih muzičkih škola. Festival je revijalnog karaktera i jedini je ovakvog tipa za limene duvače u Vojvodini i šire.
  • Na festivalu će nastupiti najbolji učenici muzičkih škola iz Vojvodine (Novi Sad, Pančevo, Subotica, Apatin, Sombor, Vršac, Senta, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Zemun, Novi Kneževac …).
  • Na programu su dela Mocarta, Betovena, Čajkovskog, Bartoka i drugih autora, kao i kompozicije iz drugih žanrova: popularna – evergrin muzika, džez standardi, starogradska i narodna muzika.

 

 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

Pratite nas putem FB stranice, sajta –

www.kczr.org kao i preko našeg YouTube kanala

 

 

Prijatelj Kulturnog centra Zrenjanina

Trgovinski lanac PerSu

 

 

 Podsetnik

  • Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

 

  • Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, ograničen broj prisutne publike, propisana dezinfekcija i držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.