Zrenjanin- Imunizacija protiv koronavirusa u Zrenjaninu teče nesmanjenim tempom, i vakcinacijom ili revakcinacijom do sada je obuhvaćeno više od 15 hiljada naših sugrađana.

Podaci Zavoda za javno zdravlje odnose se na period od početka vakcinacije, 8. januara i zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano je 14.466, a revakcinisano 912 građana. Ukupno je dopremljeno 18.875 doza vakcina, sva četiri proizvođača koja su u ovom trenutku prisutna u našoj zemlji.

Imunizacija se obavlja na dva punkta – bivšoj Specijalističkoj poliklinici i hali sportova “Medison”, a ekipe Doma zdravlja obilaze i nepokretne sugrađane u njihovim domovima. Najveći obuhvat u jednom danu zabeležen je 20. februara, kada je vakcinisano 863 lica.

Svi koji žele da se vakcinišu protiv korona virusa mogu  se prijaviti preko portala eUprava OVDE.

Od samog početka ovih aktivnosti, osim lekara i medicinskog osoblja, uključeni su i volonteri organizacije Crvenog krsta, kao i tehničke službe Gradske uprave Zrenjanin.
Volonteri Crvenog krsta Zrenjanin neumorno već više od godinu dana daju svoj doprinos borbi sa nevidljivim neprijateljem. Pomažući u nabavkama osnovnih životnih namirnica i lekova, učestvujući u pripremi i distribuciji paketa humanitarne pomoći i toplih obroka pomažu onako kako to najbolje umeju, iskreno i od srca. U novoj humanoj misiji, 35 mladih volontera pružaju pomoć na punktu za vakcinaciju u hali “Medison“.

Ekipe u kojima je od 8 do 10 volontera prisutne su svakodnevno, uključujući i neradne dane – vikende i državne praznike, i trude se da pomognu sugrađanima da što bezbednije i lakše prođu proces vakcinacije.

Deo volontera na ulazu ljubazno dočekuje osobe pozvane na vakcinaciju i sprovodi preventivne mere zaštite – dezinfekciju ruku i merenje temperature. Drugi deo tima je zadužen za pomoć u ispunjavanju upitnika i upućivanje u lekarske ordinacije, dok treći pružaju pomoć i podršku angažovanim licima u informatičkom sektoru. I ovoga puta posvećeni svojoj plemenitoj ulozi, predusretljivi i uvek na usluzi sugrađanima potvrdili su značaj misije Crvenog krsta – potrebu da se pomogne ljudima u nevolji.

Njihovi radni sati, nekada u jednoj, po potrebi i u dve smene, teško da se mogu i prebrojati, a s obzirom na dužinu i kompleksnost čitave situacije, meriće se na kraju desetinama hiljada. Sve to predstavlja neprocenjivu pomoć Gradu Zrenjaninu i njegovom zdravstvenom sistemu, a često i mala ukazana pažnja, posebno prema najstarijim sugrađanima, znači više nego možda neka konkretnija pomoć.