U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu danas je održana 61. sednica Okružnog štaba za vanredne situacije kojom je predsedavala načelnica i komandant Okružnog štaba Snežana Vučurević. Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sednice razmatrana je aktuelna epidemiološka situacija na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga i stanje vodostaja na banatskim vodotocima uz sagledavanje spremnosti lokalnih samouprava u sprovođenju mera odbrane od poplava.


Na osnovu iznetih podataka na sednici je zaključeno da je na teritoriji Okruga epidemiološka situacija pogoršana i da se beleži značajan porast broja obolelih od korona virusa na dnevnom nivou u odnosu na prethodni period.

S obzirom na vanrednu situaciju, koja je još na snazi, građanima se i dalje preporučuje da se pridržavaju propisanih mera zaštite i sprečavanja širenja korona virusa.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin zaključno sa 15. 3. 2021. godine na teritoriji Okruga ukupno je 877 aktivnih slučaja, od čega Zrenjanin ima 580, Novi Bečej 118, Sečanj 58, Žitište 47 i Nova Crnja 74.

U Opštj bolnici „Đorđe Joanović“ trenutno su hospitalizovana 53 pacijenta kod kojih je potvrđeno oboljevanje od Kovida-19. Kapaciteti se ubrzano popunjavaju tako da će biti potrebno stavljanje u funkciju još jednog odeljenja za lečenje kovid pacijenata.

Vakcinacija protiv Kovida-19 odvija se po planu, na osnovu spiskova koji se dobijaju od eUprave, svakoga dana za naredni dan. Od početka vakcinacije za teritoriju Okruga dobijena je 41.000 doza vakcina a utrošeno je oko 37.000 doza. Vakcinacija se u Zrenjaninu i dalje sprovodi na dva punkta, u zgradi Specijalističke poliklinike i u vakcinalnom centru koji je smešten u sportskoj hali Medison, dok se u ostalim lokalnim samoupravama vakcinacija sprovodi u domovima zdravlja.

Vakcinacijom su obuhvaćene prioritetne grupe i ostali građani koji su se prijavili za vakcinaciju.

Do sada je prvu dozu vakcine primilo oko 24000 građana, a drugu dozu nešto manje od 60% .

U vezi stanja vodostaja na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga zaključeno je da je stabilno, bez veće opasnosti da vodostaji pređu u stepen redovne odbrane od poplava.

Situacija sa unutrašnjim vodama je takođe stabilna. Sve lokalne samouprave su održale sednice štabova za vanredne situacije na kojima je konstatovana spremnost za zaštitu od mogućih poplava i spremnost svih subjekata da učestvuju u sprovođenju mera u odbrani od poplava u sklopu jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja.

Na kraju sednice načelnica i komandant Okružnog štaba Snežana Vučurević informasala je prisutne o efektima pojačanih i ciljanih inspekcijskih nadzora republičkih, pokrajinskih i lokalnih inspekcija nad primenom propisanih protivepidemijskih mera.

Od kraja oktobra prošle godine, kada se započelo sa ovim nazorima, do današnjeg dana urađeno je 5694 inspekcijskih kontrola, podneto 28 zahteva prekršajnom sudu i izrečeno 67 prekršajnih naloga. Samo tokom marta urađeno je ukupno 915 kontrola kojima je ukazano na obavezu poštovanja propisanih mera i veću odgovornost svih građana.

Izvor:www.srednjobanatski.okrug.org.rs Rs