Republika Srbija danas obeležava Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju, 22. godišnjicu od početka agresije na našu zemlju, tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Agresija, započeta 24. marta 1999. godine u večernjim časovima, trajala je 78 dana, sve do 9. juna, kada je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu.

Republika Srbija odaje počast vojnim, policijskim i civilnim žrtvama iz tog perioda. Tokom agresije procenjuje se da je ubijeno najmanje 1.300, po nekim procenama i više od 3.000, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni u potpunosti.

Dan sećanja u Zrenjaninu svake godine obeležava Komanda banatske brigade i garnizona Vojske Srbije u našem gradu, zajedno s Gradom Zrenjaninom i Srednjobanatskim upravnim okrugom. I ovoga puta obeležavanje je proteklo skromnije, u uslovima pandemije izazvane koronavirusom i ograničenju javnih okupljanja, tako da je zvaničnoj ceremoniji prisustvovao minimalan broj delegacija. Položeni su venci na spomenik i odata pošta našim sugrađanima, pripadnicima vojske, policije i dobrovoljaca, poginulim u ratovima od 1991-1999. godine, a to su učinili predstavnici garnizona Vojske Srbije – Komande banatske brigade u Zrenjaninu, Grada Zrenjanina i Srednjobanatskog upravnog okruga. U ime Grada Zrenjanina venac su položili gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Jelena Travar Miljević, delegaciju garnizona Vojske Srbije predvodio je komandant, pukovnik Aleksandar Dedić, a Srednjobanatskog upravnog okruga načelnica Snežana Vučurević.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura poručio je da grad Zrenjanin nije doživeo razaranja tokom NATO agresije, ali da je devet naših sugrađana stradalo braneći otadžbinu i da je naša dužnost i obaveza da se sećamo njih i svih drugih žrtava i odajemo im dužnu počast.
– Naša zemlja doživela je tada nemerljiva materijalna i ljudska stradanja, razaranja infrastrukture i ogromne gubitke, ali je kroz te tragične događaje nadvladao neviđen ponos i prkos naroda, spremnog da u odbranu zemlje položi ono najsvetije – svoje živote. Nijedna žrtva nije bila uzaludna i svaka je ugradila sebe u ono što danas imamo i čemu svakodnevno stremimo – u privredni razvoj, nove projekte i investicije, koje krupnim koracima vraćaju Zrenjanin na mapu najznačajnijih gradova Srbije, a državu Srbiju među istaknute, priznate i poštovane članice evropske i svetske zajednice naroda – rekao je gradonačelnik, povodom obeležavanja Dana sećanja.