Grad Zrenjanin danas su poseteli ambasadori Australije Rut Stjuart i ambasador Republike Koreje Če Hjong Ćan u okviru ekološke, društveno-odgovorne kampanje “Zelena Srbija”, koju realizuje kompanija “Color Media Communications”, pod pokroviteljstvom Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Partneri projekta su JP „Vojvodinašume“, OTP banka Srbije i kompanije “Lidl” i “Telenor”.

Zrenjanin je prva sredina, od deset gradova i opština Srbije, u kojima će ovog proleća biti sprovedena akcija sadnje novih stabala, a s ciljem projekta da podigne svest građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno pošumljavanje naše zemlje.

Ovaj projekat podržavaju i strana diplomatska predstavništva u Srbiji, te je danas za njih priređen i prijem u Gradskoj kući, a domaćini su bili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić.

Ambasador Republike Koreje, u znak prijateljstva dva naroda i države, uručio je i donaciju Gradu Zrenjaninu u vidu paketa zaštitnih maski. Istakao je dobru saradnju ambasade s našim gradom, oličenu, između ostalog, i u velikoj privrednoj investiciji, otvaranju korejske fabrike “Eseks” u industrijskoj zoni “Jugoistok” u Zrenjaninu.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je značaj današnje posete, jer se ne dešava često da u Zrenjaninu istovremeno borave dva najviša diplomatska predstavnika svojih zemalja.

“Sa ambasadorom Južne Koreje smo razgovarali o investicijama u našem gradu, jer u Zrenjaninu uspešno posluje kompanija “Eseks”, i ambasador Če je na početku svog mandata bio na svečanom otvaranju pogona pomenute kompanije. Kada je reč o ambasadi Australije, sa ambasadorkom smo porazgovarali o kulturnoj saradnji, odnosno o mogućnosti prikazivanja australijskih filmova našoj bioskopskoj publici”, naveo je Santovac.

Nakon prijema, ambasadori su se pridružili organizatorima i pokroviteljima akcije, na sadnji novog drvoreda u Ulici Vojvode Bojovića u Zrenjaninu.

Ovu lokaciju, kao pogodnu za sadnju, odabralo je JKP “Čistoća i zelenilo” i ulica je dobila drvored crvene ukrasne šljive. Akciji sadnje prethodila su obraćanja učesnika, a u ime domaćina, pozdravio ih je i poželeo dobrodošlicu zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

On je istakao značaj ovakvih akcija, koje treba da izmene sliku Vojvodine i grada Zrenjanina, kao nedovoljno pošumljenih sredina i uputio zahvalnost organizatorima što su uvrstili naš grad među gradove u zemlji koji će ovog proleća biti domaćini “Zelene Srbije”. Pozdravio je predstavnike organizacija i kompanija koje razumeju značaj društvene odgovornosti. Posebno je pozdravio ambasadore koji su danas došli u Zrenjanin i naglasio da nam to daje dodatnu obavezu i zadatak da s ovakvim aktivnostima nastavimo.

 

“Akcija “Zelena Srbija” značajna je za naš grad, pored niza aktivnosti koje smo imali u ovoj godini i kojima želimo da podignemo svest naših sugrađana da je potrebno zasaditi drvo, da je potrebno brinuti o drvetu, da je neophodno imati zeleni grad i da na tome treba svi da radimo. Delili smo našim sugrađanima besplatne sadnice i zajedno učestvovali u nizu aktivnosti s različitim udruženjima i grupama. Zahvalni smo i Ministarstvu životne sredine što je Gradu Zrenjaninu obezbedilo sredstva da ove godine rekonstruišemo jedan park u našem gradu, u interesu svih onih koji u Zrenjaninu žive ili u njega dolaze. Činimo korak po korak, do zelenijeg grada, kvalitetnijih uslova života i bolje životne sredine”, poručio je Saša Santovac.

Pomoćnik Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg napomenuo je da je srednji Banat jedan od najmanje pošumljenih delova naše zemlje i da su ovaj sekretarijat i Pokrajinska vlada učestvovali u različitim akcijama ozelenjavanja širom Vojvodine, kao i na podizanju ekološke svesti građana, bez čije pomoći se ne može uspostaviti zdravija i čistija životna sredina.

Slađan Velinov, direktor SRBATOM, istakao je da je projekat “Zelena Srbija” začet kao ideja povezivanja državnih institucija i lokalnih samouprava, s najboljim praksama drugih prijateljskih zemalja, kroz niz aktivnosti, kao i sadnjom simboličnog broja sadnica po gradovima Srbije ili uređenjem postojećih parkova i zelenih površina.

 

Njena ekselencija ambasadorka Australije Rut Stjuart rekla je da je čast i zadovoljstvo učestvovati u jednom ovakvom projektu, usmerenom ka podizanju svesti i poboljšanju uslova života i stanovanja u oblasti koja je pretežno poljoprivredna, dok je ambasador Republike Koreje Če Hjong Ćan istakao da se u njegovoj zemlji planskom i sistematskom pošumljavanju posvećuje posebna pažnja, da je u nekim segmentima ta oblast i važnija od privrede, i da u tom procesu učestvuje cela država, na čelu s predsednikom. Projekat “Zelena Srbija” smatra značajnim ne samo za našu zemlju, već i za okruženje.

Slađana Dabić, stručni saradnik za gajenje i zaštitu šuma JP „Vojvodinašume“, takođe je izrazila zadovoljstvo što to preduzeće već tradicionalno daje podršku ovakvim aktivnostima, kampanjama i projektima koji su u poslednje vreme intenzivirani. Rekla je da je JP „Vojvodinašume“, od početka sezone pošumljavanja, doniralo preko 6.600 sadnica šumskih i ukrasnih vrsta drveća i da je, u okviru redovnog delovanja, izvršilo obnovu šuma i pošumljavanja na površini od 2.100 hektara.

U ime partnera kampanje “Zelena Srbija”, prisutnima su se obratili još i Aleksandra Milić, predstavnica kompanije “Lidl” i Miljan Lazarević, ispred kompanije “Telenor”.