Zrenjanin- Povodom 23. aprila, Svetskog dana knjige i autorskih prava, Grad Zrenjanin i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ pripremili su počasne članske kartice biblioteke za sve zaposlene medicinske radnike koji su od izbijanja pandemije radili u kovid sistemu.

Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura upličio je danas na Svetski dan knjige prijem za direktora Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ Milana Bjelogrlića.

 

 

Prema rečima gradonačelnika Zrenjanina, Simo Salapure ovo je jedan od načina, da se Grad Zrenjanin i Biblioteka zahvale svim medicinskim radnicima na požrtvovanosti i profesionalnosti.
-Oni su bili na prvoj liniji odbrane od koronavirusa kada je bilo najteže i nisu mogli da priušte sebi “luksuz” da ostanu sa svojim porodicam kod kuće, i dalje se bore i najviše žrtvuju za dobrobit svih nas. Ovo je jedan od načina da im se zahvalimo na svemu što rade za nas.Knjiga je poučno bogastvo, i u ovim, nažalost ne tako lepim vremenima – najbolji je drug, poručio je gradonačelnik.

 

 

Povodom Svetskog dana knjige, medicinskim radnicima zahvalio se i direktor Gradske Narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ Milan Bjelogrlić, koji je ujedno i poklonio gradonačelniku jedan od novijih naslova „Putovanje putopisom“ čiji je autor Zoran Slavić.
-Ideja da i na ovaj način obeležimo Svetski dan knjige potekla je upravo od gradonačelnika Zrenjanina, koji je našao za shodno da ovim povodom kada obeležavo ovako značajan dan obezbedimo tu mogućnost da se i na ovaj način zahvalimo medicinskim radnicima koji su bili najviše angažovani tokom pandemije, rekao je direktor Biblioteke i dodao će medicinski radnici moći da pristupe na više od deset hiljada naslova.
Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se 23. aprila svake godine, o čemu je odluka o obeležavanju doneta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine. U Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan. Ovo je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od Srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. godine da žene daju knjigu u zamenu. Polovina godišnje prodaje knjiga u Kataloniji je u ovo vreme sa preko 400.000 prodatih i razmenjenih primeraka za preko 4 miliona ruža.

 

 

Godine 1995, na Generalnoj konferenciji UNESKO-a je odlučeno da se Svetski dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum, jer je tada katalonski festival, a i ovo je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova i Manuela Valeho Mehie, takođe značajnih književnih imena u svetskim razmerama.