Zrenjanin- Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas 2. redovnu sednicu Saveta Upravnog okruga.

Sednici su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava: zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, pomoćnik predsednika opštine Novi Bečej Milan Stojšin, načelnica opštinske uprave opštine Nova Crnja Vanja Ravić kao i v.d. direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Predrag Radun, epidemiolog dr Radivoj Filipov, predstavnik Opšte bolnice Zrenjanin dr Vanja Kunkin i načelnik Odeljenja policije PU Zrenjanin Zoran Jarić.

 

Na sednici Saveta razmatrana je aktuelna epidemiološka situacija i stanje vakcinacije protiv Kovid19 na teritoriji Okruga, informacije o stanju bezbednosti u Okrugu i prezentovani rezultati koordinisanih inspekcijskih nadzora nad primenom protivepidemijskih mera.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, epidemiološka situacija u Okrugu trenutno pokazuje znake blagog poboljšanja. Najviše obolelih je i dalje među radno aktivnim stanovništvom.

Zaključno sa 19. aprilom u Okrugu je ukupno 1437 aktivnih slučajeva, od čega u Zrenjaninu 982, Sečnju 56, Novom Bečeju 242, Novoj Crnji 92 i Žitištu 65 aktivnih slučajeva.

U bolnici je trenutno 65 hospitalizovanih osoba sa srednje do teškom kliničkom slikom, s tim što se poslednjih dana beleži veći broj otpusta u odnosu na broj prijema novoobolelih.

Vakcinacija u Okrugu ide zadovoljavajućim tempom. Prvu dozu vakcine primilo je 28% punoletnih građana a u toku je i revakcinacija tako će se u narednom periodu rasti broj vakcinisanih drugom dozom.

Nakon sagledavanja stanja bezbednosti na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga, vezano za oblast suzbijanja kriminala, krivičnih dela protiv javnog reda i mira, ugrožavanja sigurnosti u saobraćaju i poslovi stranaca, konstatovano je da je generalno stanje bezbednosti u prethodna tri meseca najpovoljnije do sada.

U prethodnom periodu nastavljeno je sa koordinisanim inspekcijskim nadzorma nad primenom protivepidemijskih mera. Sve nadležne republičke, pokrajinske i lokalne inspekcije su od početka tekućeg meseca, zaključno sa 19. aprilom, izvršile ukupno 1238 nadzora u kojima je protiv prekršilaca mera izrečeno 10 prekršajnih naloga.

 

Zaključeno je da se najvećim delom mere poštuju, ali da svi i dalje treba da nastave sa poštovanjem propisanih protivepidemijskih mera i budu odgovorni prema sebi i drugima.

Izvor:www.srednjobanatski.okrug.gov.rs