Zrenjanin- Nastavljaju se investicije u građevinskom sektoru u Zrenjaninu i još jedan, godinama napušten, objekat nedaleko od centra grada ustupiće mesto novom, najverovatnije stambeno-poslovnom zdanju, čija je gradnja na toj lokaciji dozvoljena planskim dokumentima. U pitanju je upravna zgrada nekadašnjeg zrenjaninskog trgovinskog preduzeća “Centroduvan”, na uglu ulica Ive Lole Ribara i Petefijeve. Nakon gašenja tog preduzeća, objekat je bio u vlasništvu preduzeća “OKRIM” Mirka Vučurevića, o čemu još uvek svedoči tabla pored ulaznih vrata.

U toku je uklanjanje krovne konstrukcije, a po rušenju kuće uslediće i rušenje dvospratnog magacina u kom je “Centroduvan” skladištio upravo duvan. Ruinirani magacin, dok se gradska pijaca nalazila na staroj lokaciji, služio je jedno vreme vlasnicima tezgi, za smeštaj robe i mobilijara. Ukupna površina parcele na kojoj su zgrada i magacin iznosi nešto više od 1.700 kvadratnih metara.

Prostrana kuća na uglu pomenutih ulica, izgrađena je u prvoj polovini XIX veka i pretpostavlja ce da je sagradio Jovan Trifunac, u to vreme glavni pravnik Torontalske županije. Porodica Trifunac bila je među najuglednijim bečkerečkim porodicama.

Kuća poseduje prostran plac koji je nekad bio ograđen od ulice punim zidom, a unutar tog prostora se nalazio vrt, na čijem je sada mestu pomenuti magacin i manja javna parking-površina ispred.

Izvor:zrenjanin.rs