Zrenjanin- Dan Vojske Srbije danas je obeležen polaganjem venaca na spomen-bistu heroju u krugu kasarne “Narodni heroj Svetozar Marković Toza“ u Zrenjaninu. Svečana akademija i prigodan kulturno – umetnički program ove godine su iz ostale zbog epidemiološke situacije. 

Vence na spomen-bistu narodnog heroja Svetozara Markovića Toze položili su predstavnici Komande za razvoj banatske brigade, Grada Zrenjanina i Srednjebanatskog upravnog okruga.

 

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je istakao da obležavanje Dana vojske, u znak sećanja na Takovski ustanak, kao datum koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države, za nas Zrenjaninice uvek predstavlja događaj od izuzetne važnosti.

– Grad Zrenjanin i Vojska Srbije ostavruju odličnu saradnju. Posebno je značajna njihova podrška i pomoć u uslovima pandemije Kovid 19, u kojoj je učešće pripadnika Vojske Srbije bilo od velike važnosti. I ja im se u ime građana Zrenjanina zahvaljujem na trudu i nesebičnom zalaganju. Mi zajedno tokom godine učestvujemo u mnogim projektima od značaja za unapređenje uslova života u gradu Zrenjaninu – rekao je zamenik Santovac i naglasio  da će ta saradnja i u budućnosti biti povezana zajedničkim naporima i uzajamnom podrškom.

Komandant Komande za razvoj banatske brigade pukovnik Aleksandar Dedić je rekao da se danas, kada obeležavamo Dan Vojske Srbije, sećamo davne 1815. godine kada je u Takovu, na Cveti, doneta odluka o podizanju 2. Srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Osmanske imperije.

 

 

– Taj datum predstavljao je značajnu prekretnicu u istoriji Srbije jer je isti doveo do stvaranja savremene države i moderne vojske. Kada kažem moderne vojske, tada je stvorena stajaća vojska, ustanovljena garda koju su činili mladići iz najboljih srpskih porodica. Govoreći o istom datumu treba navesti i činjenicu da je predstavljao i značajan početak daljih uspeha Srbije u svojoj istoriji koja je dovela do konačnog oslobođenja Srbije i konačnog prizmnavanja međunarodno – pravnog subjektiviteta na Berlinskom kongresu 1878. godine – rekao je Dedić.

 

 

Kada govorim o godini koja je iza nas, naglasio je pukovnik Dedić, pored brojnih zadataka koje izvršava Komanda za razvoj banatske brigade posebna aktivnost bila je i nametnuta obaveza i težak zadatak, a to je borba sa pandemijom koja je zadesila celo čovečanstvo.
– Govoreći o pandemiji posebno bih želeo da istaknem da su se pripadnici Vojske Srbije stavili na raspolaganje svom narodu i pružili značajnu podršku organima lokalne samouprave u smanjenju posledica nastalih pandemijom – rekao je pukovnik Dedić i sugrađane i ostale stanovnike Banata da se prijave na konkurs za profesionalne vojnike i raspisani konkurs za civilna lica i na taj način stanu u strj rame uz rame sa ostalim pripadnicima Vojske Srbije.