U Zrenjaninskoj biskupiji od danas 28, do 30. maja 2021. godine održavaju se završni dani Sinode Biskupije.

 

 

 

 

Na konferenciji za medije o značaju i programu prve Sinode zrenjaninske Biskupije govorili su  Prof. Dr. Csiszár Klára, pastoralni teolog i Dr Ladislav Nemet zrenjaninski biskup.Sinodski proces je po planu počeo 3. decembra 2017. a trebao je da se završi u septembru 2020. godine. Pandemija  korona virusa  promenjenila je planove pa se sinodski dani održavaju od 28. do 30. maja 2021. godine.

„Sinodski procesi mogli bi se usporediti sa živahnim mravinjakom u kojem članovi rade za plodnu budućnost. Važno je da Kristova dobra vest u znaku ljubavi dopre do što većeg broja ljudi“, rekla je savetnica prof. Dr. Csiszár Klára. 

 

„Širom Banata održano je više od 500 sinodskih susreta na kojima se  razgovaralo  o  evangelizaciji, deci i mladima, o porodici, grupama sa posebnim potrebama, laicima, svečtenicima i redovnicima, ekumenizamu, maternjem jeziku i pastoralnom radu, verskim medijima, strukturama i materijalnom dobru. Završnica Sinode se održava od 28. do 30. maja uz sagledavanje današnjice za bolju budućnost“, istakao je Dr Ladislav Nemet  zrenjaninski biskup.

 

PROGRAM SINODE:

  • Preuzimanje Misionarskog krsta na Svetoj Misi – petak, 28. maj, 17 sati. Tokom mise vernici će moći da vide krst koji će biti donešen iz Budimpešte, a koji je napravljen za Međunarodni euharistijski kongres od 5. do 12. septembra 2021. Tog 12. septembra završnu misu služiće papa Franja.

Dr Ladislav Nemet  najavio je da će u skoroj budućnosti našu zemlju posetiti Papa.

  • Koncert uz posebne svetlosne efekte sa crkvenog tornja – subota, 29. maj, 22 sata. Pored zasedanja Sinode, a ukoliko vremenske prilike dozvole na balustradi crkvenog tornja biće organizovan koncert Gradskog duvačkog orkestra kao i grupe koju vodi prof Marta Ronto.
  • Sveta Misa za završetak Sinode – nedelja, 30. maj, 11 sati, direktan prenos na RTV

Po okončanju Sinode Biskupije, u Zrenjaninu će biti održano zasedanje Međunarodne biskupske konferencija sv. Ćirila i Metoda od 30. maja do 1. juna.