Zrenjanin- U Baroknoj sali Gradske kuće Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ uručena je danas Vladimiru Pištalu, književniku i profesoru istorije iz Beograda i Vustera (SAD), aktuelnom v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije uručena je danas u Zrenjaninu.

 

 

Nagradu književniku uručili su članovi Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“ – Nenad Šaponja i Milan Bjelogrlić, a gradonačelnik Zrenajnina Simo Salapura, koji je pred svečanost organizovao i prijem za Vladimira Pištala u svom kabinetu, uručio mu je umetničku sliku.
Gradonačelnik Salapura je rekao da se zahvaljujući Todoru Manojloviću u književnim krugovima između dva svetska rata, a i posle toga o našem gradu govorilo kao sredini koja ima rodonačelnika moderne srpske drame.
– Poznato je koliko je bilo teško izboriti takav status u vremenu u kome su radile umetničke, a posebno književne veličine na ovim prostorima. Oni su tada i sami priznali i pratili rad Todora Manojlovića i odobravali mu ono što mi danas baštinimo. Nagrada koja nosi njegovo ime je samo jedan detalj kojim možemo da mu se odužimo za sve što je učinio za ovu sredinu. Kontinuitet uručenja nagrade i ovako dug period njenog postojanja pokazuju da se u srpskoj modernoj književnosti svake godine stvara nešto novo, na radost čitalaca, ali i svih nas koji poštujemo delo Todora Manojlovića, jer je to i dokaz da su njegove ideje bile vizionarske – rekao je on.
Gradonačelnik je ukazao i da je zahvaljujući ovoj nagradi Manojlovićevo delo i danas živo.

 

 

– Grad Zrenjanin je zahvalan Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ što je osnovan Fond koji čuva sećanje, izdaje, populariše, prikuplja dela Todora Manojlovića, što je po mom skromnom mišljenju jednako važno kao i ova nagrada.
Čestitam još jednom na nagradi gospodinu Vladimiru Pištalu i smatram da je stigla u prave ruke, jer su mu knjige i bibliotekarstvo bili porodična tradicija. Uz književna dela je odrastao, a biblioteka mu je druga kuća. Normalno je da neko takav bude i uspešan pisac, a svoj moderni umetnički senzibiltet izražava u svakom od svojih dela naveo je gradonačelnik.
On je izrazio nadu da će Vladimir Pištalo ubuduće sa ponosom izgovarati ime našeg grada i nagrade, i da će mu dela Todora Manojlovića biti inspiracija pretočena u neku novu knjigu, u kojoj ćemo uživati.

 

 

 

 

Vladimir Pištalo je 29. laureat nagrade Fonda „Todor Manojlović“ koji je osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

Zahvaljujući na nagradi, rekao je, između ostalog, da grad koji nazivaju grad mostova mora biti dobar grad i da je lepo ponovo doći u Zrenjanin..

 

 

 

– Razmišljao sam o modernosti, modernost i tradicija su spojeni jer ono što je danas moderno, sutra će biti tradicija i modernost nekako uvek mora da bude neko neočekivano viđenje, da ne bude dosadno, predvidljivo, ja sam uvek za uzbuđenje otkrića, jer ako nešto nije otkriće za mene, kako će biti vama kao čitaocu” kazao je Pištalo.

 

 

Na današnjoj svečanosti govorili su i Nenad Šaponja i direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” i član upravnog odbora Fonda Milan Bjelogrlić i Milan Micić generalni sekretar Matice srpske, a moderator je bio Vladimir Arsenić.
Fond “Todor Manojlović” svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticajaizvor: zrenjanin.rs