Grad Zrenjanin dosledan je u korišćenju obnovljivih izvora energije, o čemu svedoči i realizacija projekta gradnje solarne elektrane na objektima dečjeg i školskog dispanzera Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”. U toku je montaža solarnih panela i opreme, kao rezultat Memoranduma o saradnji između Grada Zrenjanina i Ruske humanitarne misije, koja je obezbedila sredstva za tu investiciju.

Ugovor je zaključen u cilju zajedničkog rada na učvršćivanju mira, prijateljstva i sloge između naroda Rusije i Srbije. Ruska humanitarna misija, u svojstvu donatora, realizuje nabavku, isporuku, instalaciju i puštanje u rad autonomnog sistema za napajanje energijom, a nakon puštanja u rad sistem će se besplatno preneti u vlasništvo Grada Zrenjanina. Vrednost investicije je oko 55 hiljada evra.

Prethodnih dana postavljena su 63 solarna panela, od projektovanih 146, koji će zajedno činiti malu solarnu elektranu, ukupno instalisane snage 50 kW (340 W po panelu). Elektrana će proizvoditi električnu energiju za potrebe samog objekta dispanzera, za napajanje svih električnih uređaja i opreme. Projektant i izvođač radova je preduzeće “Telefon – inženjering” iz Zemuna.

Grad Zrenjanin tako nastavlja aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora energije, nakon otvaranja prve “pametne” zgrade u Banatu i uspostavljanja Regionalnog centra za energetsku efikasnost, prvog takve vrste u Srbiji. U završnoj su fazi radovi u osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”, gde je izvršena zamena kompletne dotrajale stolarije i postavljeno 144 novih prozora i 5 ulaznih vrata, a nakon toga i obnovljena fasada, čime će se postići značajne energetske uštede. Ovi radovi u potpunosti su finansirani iz budžeta Grada Zrenjanina, sredstvima u iznosu od 7 miliona dinara.

“Zelena agenda” i “Energetska efikasnost” teme su koje će biti aktuelne ne samo u narednim godinama, već i decenijama, te će za projekte u tim oblastima međunarodna zajednica, Republika Srbija i lokalne samouprave i ubuduće izdvajati značajna sredstva.

Završen je Javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, i Grad Zrenjanin očekuje informaciju o mogućnosti uključenja u taj program. Potom će uslediti i dalji koraci, usmereni ka krajnjim korisnicima, o čemu će javnost biti obaveštena. Poznato je da će troškovi realizacije biti subvencionisani u odnosu 50:50, što znači da će polovinu ukupnog iznosa energetske sanacije finansirati država, odnosno lokalne samouprave, a polovinu građani.