Zrenjanin- Radovi na završetku treće faze obilaznice oko Zrenjanina, jedne od najvažnijih investicija u gradu, biće uskoro nastavljeni. Završena je javna nabavka za izmeštanje stubova dalekovoda koji su oneomogućavali gradnju velikog kružnog toka kod Prvomajske ulice.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac obišao je do sada završene radove na izgradnji obilaznice i sa izvođačima razgovarao o daljoj dinamici i obimu radova.

– Očekujem da će radovi na izmeštanju stubova dalekovoda početi u narednih mesec dana, kako bismo što pre mogli da nastavimo gradnju ove, za Zrenjaninice izuzetno važne saobraćajnice. Potrebno je 45 do 60 dana da radovi budu gotovi. Izmeštanjem teškog saobraćaja iz gradskog jezgra značajno ćemo unaprediti bezbednost saobraćaja, smanjiti oštećenja gradskih ulica i imovine građana – rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Treća faza, koja je u toku, obuhvata radove na deonici dugoj 3,7 kilometara, od lokalnog puta Zrenjanin-Mihajlovo do magistralnog državnog puta I-b reda Zrenjanin-Srpska Crnja, odnosno od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma, sa dve kružne raskrsnice i mostom preko Begeja. Jedini zastoj je kod ukrštanja sa Prvomajskom ulicom, gde je predviđen kružni tok, koji će biti izgrađen nakon izmeštanja delekovoda.

Santovac naglašava da se sada najveći deo tranzitnog saobraćaja odvija kroz ulice Žarka Zrenjanina, Mihajlovačkog druma, Prvomajske, 6. maja, Principove, Miletićeve.

– Kad završimo obilaznicu, teški kamioni više neće ulaziti u grad, neće habati, niti oštećivati gradske ulice. Obezbedićemo uštede u budžetu. Odnosno, novac koji smo trošili da popravljamo oštećenja izazvana teškim saobraćajem, moći ćemo da usmerimo u druge projekte od značaja za građane Zrenjanina – kaže Santovac.

Projekat vredan 1,5 milijardi dinara realizuje se u četiri faze. Do sada je u potpunosti završeno i upotrebi je 7,2 od 14,5 kilometara kompletne obilaznice. Izgrađen je most preko Begeja, a prolestos je izgrađen kružni tok na Temišvarskom drumu i omogućen prilaz mostu. Treća faza koja košta 450 miliona dinara privodi se kraju, a četvrta faza obuhvata radove od Temišvarskog druma do industrijske zone “Jugoistok”. Na tom delu je predviđena kružna raskrsnica na Lazarevačkom drumu, nadvožnjak preko železničke pruge Zrenjanin-Pančevo i propust preko Aleksandrovačkog kanala.

– Do sada je urađena eksproprijacija, obezbeđeni lokacijski uslovi. Do kraja jeseni očekujemo i građevinsku dozvolu za četvrti krak obilaznice – rekao je Santovac.