Zrenjanin – Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa zamenikom Sašom Santovcem, posetio je danas gradsku deponiju, gde je juče izbio požar, a dim sa deponije dopirao je do najbližih naselja i posebno se osećao na “Bagljašu”.

– Zbog procene situacije da bi požar na deponiji mogao da potraje i više dana, naredili smo nadležnim službama i Javnom komunalnom preduzeću „Čistoća i zelenilo“ da preduzmu sve mere da se požar ne proširi izvan granica deponije. Videli smo na terenu da su prisutni profesionalni vatrogasci, dobrovoljna vatrogasna društva, mehanizacija, kamioni koji neprekidno zasipaju zemljom rizična mesta – kaže gradonačelnik i navodi da je najverovatniji uzrok požara zapaljenje obodnih delova deponije, na kojima je trska, sa kojih je vatra, nošena vetrom, prešla i na samu deponiju.

 

– To se, nažalost, preliva i na obodne delove grada, najveći problem imaju stanovnici “Bagljaša”. Razgovarajući sa ljudima i stručnim službama ovde, na terenu, najverovatnije je da će situacija tokom sutrašnjeg dana biti u potpunosti stabilizovana. Ovo je jedina deponija na teritoriji grada i ona očigledno prevazilazi naše kapacitete. Procene su da svaki stanovnik Zrenjanina dnevno napravi oko jedan kilogram smeća, uglavnom sve to stiže ovde ali, nažalost, imamo i divljih deponija na teritoriji grada. U tom smislu, planirali smo u budžetu i dodatna sredstva za sanaciju divljih deponija, takođe i za sanaciju gradske deponije, kako bi ovakvi problemi bili sprečeni i rešeni i kako bi Zrenjanin bio ekološki čistiji – rekao je gradonačelnik, nakon obilaska deponije.

 

 

Na terenu je trenutno vatrogasno-spasilačka jedinica koja gasi požar, a prvo je juče reagovalo dobrovoljno-vatrogasno društvo iz Aradca, u čijem je ataru došlo i do zapaljenja trske. Sekretar Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Zrenjaninu, Zvonko Rakić, kaže da su u pripravnosti i vatrogasna društva iz svih naseljenih mesta u prvom “prstenu” oko grada, sa 25 dobrovoljnih vatrogasaca i da stoje na raspolaganju za pomoć profesionalnim vatrogascima Policijske uprave u Zrenjaninu. Navodi da je u pitanju požar dubinskih slojeva smeća koji se gasi zemljom, dok se samo površinski slojevi gase vodom i penom.

 

Direktor JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin Zoran Protić kaže da je do požara došlo usled visokih temperatura.
– Povremeno se javljaju površinski požari, koje vatrogasci brzo saniraju, problem je zapaljenje ispod površine koje stvara velike količine dima. Trenutno radimo sa tri buldozera i devet šlepera koji konstantno raspoređuju i nasipaju zemlju, ali s obzirom na površinu koja je zahvaćena, biće potrebno određeno vreme za sanaciju. Nasipanje zemlje jedini je način da se uguši metan i gasovi koji su zapaljivi i očekujem da do sutra sve bude pod kontrolom – objašnjava Protić.